Vz-52, a görgős egzotikum

A csehszlovák Vz-52 hadipisztoly olyan ínyencfalat, amiből odaát tonnaszám leledzik, Banánisztánban meg sosem találkozhattam még vele teszt formájában, így régóta kívántam. Ez a pisztoly ugyanis különleges szerkezetű egzotikum, hiszen görgős késleltetésű zárszerkezettel bír, amihez hasonló, de nem pont ugyanilyen jóval később a HK P9s pisztolyokban jelent meg. A csehszlovák azonban, a maga 1952-es rendszeresítésével megelőzi a németet, melyből sokkal kevesebb is készült.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A teljesen acél építésű Vz-52 7,62×25 mm TT lőszert tüzel, de később megjelent hozzá 9 mm Luger lőszeres váltószett is. A tár egysoros, 8 db lőszer befogadására alkalmas.

A pisztoly formavilága kifejezetten elegáns, áramvonalas, egy alaposan túlméretezett PP-re hasonlít, de semmilyen közös vonásuk nincs, a belső szánakasztó kivételével.

A görgős késleltetés mellett való döntés teljességgel érthetetlen extravagancia, precíz megmunkálást és kiváló minőségű anyagokat igényel, háborúban emiatt a pótlása nem biztos, hogy egyszerű.

Lövés közben nyugodtan viselkedik a pisztoly, azonban van két zavaró tényező. Az egyik az ocsmány textilbakelit markolat csúszóssága, a másik a kicsi, csak jobbkezes, és könnyen bebiztosítódó biztosítókar.

A biztosítónak van fesztelenítési funkciója is, de revolverezés nélkül ennek nem sok haszna. Van emellett passzív ütőszegbiztosító is (1952!!!) és kakas biztonsági helyzet is. Tehát ha lenne revolverezés, és használhatóbb kezelőszervek, akár mai szemmel is remek pisztoly lenne.

A Vz-52 így inkább kuriózum, olcsó plinker, hiszen Szlovákiában 200 euró alatti áron lehet megvenni. És kapni is rá engedélyt, mert ott régen eljött az új korszak. Nálunk meg sci-fi, mint a teljesen érthetetlenül bevágott Star Wars jelenetek…

Vélemény, hozzászólás?