Keserű Sniper (TOZ-8 konverzió) .22/6 mm Fb. platz hobbi céllövőpuska

 

A 10+ évvel ezelőtt még tömegével rendelkezésre álló, gyakorlatilag értéktelen ex-MHSZ-es TOZ-8 .22 LR kispuskákból a Keserű Művek egy kifejezetten használható, szabadon tartható hobbieszközt alakított át. Fontos megjegyezni, hogy ez a Sniper típus már nagyon sok éve nem kapható újonnan, a később a hasonló a néven futó termékek teljesen más konstrukciók.

A lényeg a TOZ-8 Sniperré alakításánál, hogy megszüntessék az egybeszerelt lőszer alkalmazásának lehetőségét, ehelyett pedig egy forgó töltőcsapba kell a .22-es ólom gömblövedéket tölteni, melyet egy külön betöltött 6 mm Flobert Platz (“startpatron”) elsütése fog kilőni.

A torkolati energia startpatrontól és lövedéktől (meg a kiindulási fegyvertől és az átalakítás precizitásától) függően 15-35 joule lehet, ami mindössze egy erősebb légpuskáéhoz mérhető. Azonban míg a 7,5 J feletti légpuska már engedélyköteles (az engedély megszerzése pedig pont ugyanolyan szívás, mint egy nagykaliberű öntöltő sportpuskánál), addig a muzeális fegyvert teljesen szabadon lehet venni.

A TOZ-8/Sniper puska egy jópofa hobbieszköz egyébként, bár a startpatron betöltése vastagabb ujjúaknak jelent némi kihívást, de sörösdobozra akár 25-30 méterről is bátra rálőhetünk vele. A szórásképet a startpatronok teljesítményingadozása okozza elsősorban.

Pont abból adódóan, hogy újonnan ilyen fegyver már nincs, és szabadon tarthatóak közül a forgó-tolózáras éles puska feelingjét nem nagyon hozza más ennyire, az áraik is elszabadultak a használt piacon. A még a Covid alatt forgatott videóban említett 100-150 ezer Ft-ból mára vastagon 200 ezer forint környéki ár lett a kicsit is szebb állapotúaknál.

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.