CZ Shadow2 COMPACT 9 mm Luger pisztoly

CZ Shadow2 COMPACT, 9 mm Luger, 15+1

 

Alig pár hónapja jelent meg a CZ talán legnépszerűbb nagykaliberű sportpisztolyának, a Shadow2-nek a Compact kivitele, és nagy örömünkre már ki is próbálhattuk.

Ezt az újdonságot olyan pisztolyként definiálhatjuk, ami mindenre is jó, de persze semmire sem a legjobb. Ugyanis alkalmas IPSC Production, IDPA, ISSF 25 m közp. gyújtású számokban eredményes versenyzésre (persze nem VB-győzelemre), Steel Challenge-re, és még a rejtett viseléshez sem túl nagy és nehéz.

A pisztoly designjában és szerkezetében persze jórészt azonos a Shadow2-vel (rövid csőhátrasiklásos, billenőcsöves reteszelés, a szán a tokon belül megvezetve, DA/SA külsőkakasos elsütőszerkezet, kétkezes tokbiztosító, kétsoros tár). Nagy különbség azonban, hogy mind a csöve/szánja, mind a tokja/markolata rövidebb lett (ezért kompakt), így a tárkapacitás csak 15 db lőszer (és csak 2 tár jár hozzá), bár a nagytestvér nagyobb kapacitású tárai passzolnak bele. A csőhossz 120 mm helyett 102 mm lett. A legérezhetőbb különbség pedig az, hogy a tok anyaga nem acél, hanem alumíniumötvözet, így a teljes fegyver is csak 870 gramm üresen, szemben a Shadow2 1330 grammjával.

A Shadow2 Compact szánjára pedig felkerült a ma már szinte kötelezőnek tekinthető red dot szerelék helyéül szolgáló bemarás is. A sportosság jegyében elhagyták a passzív ütőszegbiztosítást, de van repülő ütőszeg és kakas biztonsági állás is.

Mindezek azonban csak száraz adatok, műszaki jellemzők. Az ÉRZÉS az, amit nehéz átadni, hogy mennyire jó a sütés, milyen rövid a reset, mennyire kényelmes az én kezemben a pisztoly markolata. Hogy mennyire kicsik a tűrések, mennyire passzentos a szán a tokban (és mennyire nehéz kivenni a szánakasztót szétszedéshez).

A Shadow2 kompakttal nagyon jó érzés lőni, mert minden kézre esik és magától értetődő. Az alutok ellenére a szubjektív hátrarúgásérzet nagyon csekély, megkockáztatom: kevesebb, mint egy acéltokos alap CZ75 esetében. A fegyverrel 200 lövés felett adtunk le (jórészt Magtech 8 g FMJ lőszerrel), semmilyen akadályunk nem volt.

A manapság teljesen elszállt pisztoly- (és bármi) árak tükrében érdemes vizsgálni, hogy a 650 ezer forintos (2023 végén) ára összességében mégis kifejezetten korrekt a CZ Shadow2 Compactnak. (Vagyis kb. annyi, mint egy alap Shadow2, és kb. 25-30%-kal drágább, mint egy CZ75 Compact.)

 

A gyártó oldala:

www.czub.cz

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.