PA-63 és RK59, éles és gáz 1. rész

Felvonulók kérték! Régóta kérték nézőink, hogy csináljunk videót a PA-63 gázpisztolyról. Nos megkapják, de egy kicsit másként. Ebben a videóban ugyanis egy 9×18 Makarov PA-63 lőfegyver és egy 9 mm PAK RK59 kerül terítékre. Mivel a két pisztoly szerkezete azonos, csak a méretük más, így a műszaki jellemzőket a gázzá alakított RK59-en mutatjuk be. Értelemszerűen a gázpisztollyá alakítás módját is. Mivel a kettő együtt már hosszú lenne, így két részre szedjük ezt a videót.
És ismét felbukkan kedvenc vágóképünk, a szimpatikus fiatalembert ezúttal a PA-63-mal felszerelt Kádár-sünök verik éppen…de nemsokára új korszak kezdődik!

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

“Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret”, ez a refrénje Kodály Zoltán Háry János-Toborzójának. Nem is lehetne jobban kifejezni azt, hogy PA-63, mint hadi- vagy rendvédelmi pisztoly mekkora szívás.

Hiszen az alutok miatt könnyű ugyan hordani, de a relatíve erős lőszer miatt szétveri a kezet lövészetkor, meg saját magát is, így a tesztfegyver is kettétört tokkal végezte. De már a teszt során sem akart annyira működni.

Ami pedig az RK-59-cel történt kipróbáláskor, azt majd a második részben.

Az alapvetően Walther PP/PPK másolat szabad tömegzáras pisztolyok az eredetihez hasonlóan DA/SA elsütőszerkezetűek, a szánon elhelyezett fesztelenítő-biztosító karral. Csakhogy ezt minálunk egy liftező ütőszeges passzív biztosítással is ellátták, ami közepesen szokott működni.

A pisztolyok tárkapacitása sem éppen egetverő, 7 illetve 6 db töltény, a tár kiürülésekor belső szánakasztó fogja meg hátul a szánt.

Egy kézzel már egy 7-lőszeres tár kiküldése is kifejezetten lelohasztja az arcról a mosolyt. Ráadásul a botrányosan rossz revolverező és nem túl jó SA sütés a vacak kicsi irányzékokkal együtt szinte lehetetlenné teszi kihasználni a merev csőből adódó elméleti pontosságot.

Összességében tehát a PA-63 és társai nem növelik a nemzeti büszkeséget.

Folytatjuk!


A www.kalasnyikov.hu ismeretbővítése a témakörben:

http://www.kalasnyikov.hu/dokumentumok/rk59.pdf

http://www.kalasnyikov.hu/dokumentumok/pa63.pdf

Vélemény, hozzászólás?