Tueller-szabály a gyakorlatban – milyen közel a túl közel?

Az 1980-as években nagy port vert fel Dennis Tueller amerikai rendőr tanulmánya, mely mérésekkel alátámasztva azt állította, hogy olyan 7 yard távolságon belülről támadó gyanúsított akkor is veszélyes a rendőrre, ha nem lőfegyverrel, hanem késsel vagy ütőfegyverrel támad.
A Tueller-szabályt sok tudatlan azonban mifelénk úgy interpretálja, hogy 7 méterről támadva mindig késes győz. EZ VISZONT MARHASÁG!!!

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A Tueller-féle mérések minden esetben egyenruhás, nyíltan, és fegyverét TOKBAN viselő rendőrt vettek alapul, akinek a fegyver rántására és a lövés leadására átlagosan olyan 1,5 másodpercre volt szüksége.

Egy átlagos erőnlétű, testalkatú egészséges felnőtt férfi ez alatt pedig képes megtenni a 7 yardot.

Tesztünkben ezt a szituációt próbáltuk rekonstruálni, de CIVILKÉNT normál utcai ruházat, rejtett viselés mellett, mert úgy életszerűbb. Pluszban megfejeltük azzal, hogy nem jelzésre kellett megindulni, hanem a támadó maga döntött a megindulás mellett, és arra REAGÁLVA kellett rántanom, lőnöm.

Háromféleképpen is kipróbáltuk:
1. A támadó elől kitérhettem. (Ez a legkönnyebb. És ez lenne a legvalóságosabb, az ösztönös menekülés.)
2. A támadó elől nem térhettem ki. (Extrém)
Az első két esetben egy nálam magasabb, könnyebb, biztosan jobb futó volt a támadó (Fattyú), az elmenekülésemnek semmi esélye.
3. Övön belüli tokból rántva, gyengébb kézzel (legkevesebb esély), itt a támadó egy testalkatban hozzám jobban hasonló személy (Gunmaster) volt.

Ha Jani támadott volna, akkor kiröhögöm és elfutok:-)

A lényeg, mindhárom esetben tudtam lövést leadni (Röhm RG89-cel, riasztóra töltve) a DA elsütőszerkezetű revolverrel, rejtésből rántva. És láthatóan én nem vagyok egy Rambó, kommandós, vagy Csáknorrisz.

Érzésem, és a videók tanúsága szerint valahol 4-5 méternél van az a távolság inkább, ahol nincs elég idő a rántásra, és inkább kitérés közben üssünk/hárítsunk a másik kezünkkel, amivel nem lövünk.

Szomorú tanulság: egy átlagos magyar utcai rendőr a borzalmasan használhatatlan pisztolytokjából, a cső alá töltött és bebiztosított pisztolyával nemhogy 7, de talán 17 méterről támadó bicskázó ellen is ESÉLYTELEN.

Vélemény, hozzászólás?