Glock-karabély átalakítószettek – EMA Tactical Roni és FAB KPOS

A Kaliber 2010. szeptemberi (149.) számában Magnum Uram kolléga tollából részletes cikket is olvashatnak ezekről jópofa kis kütyükről. A karabély-konverziós szettek lényege, hogy egyetlen lőfegyver fődarabot sem tartalmaznak, vagy annak módosítását sem igénylik, mégis pisztolyunkból kellemes kis öntöltő karabélyt faragnak. Na persze Glock 18-cal lennének igazán hasznosak.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Alapvetően a Roni-féle készlet sokkal testesebb, így szállítása nehézkesebb, de sokkal könnyebben felszerelhető. A válltámasz hosszának bizonyos állíthatósága is hasznos lehet, a rajta levő póttártartóval egyetemben.

A FAB KPOS ellenben teljesen fémből készült, és behajtott válltámasszal meglepően kompakt.

Mindkét modellnél lötyög némileg a válltámasz, de a KPOS-é valamivel jobban, ennek ellenére még lassú pontlövészetnél is kifejezzetn értékelhető szórás jött össze a red dot ellenére.

Gyors tüzelésnél gyakorlatilag elhanyagolható a hátrarúgás, majdnemhogy géppisztoly-tempóban tudjuk tolni velük az áldást.

Nagy előny még, hogy mindkét rendszer dúsan van ellátva szereléksínekkel, a red dot, a pisztolymarkolat elölre, és a fegyverlámpa magától értetődik.

Sajnos azért a súrlódás nagyobb ezekbe beszerelve, és a fegyver mechanizmusának dinamikája is megváltozik, így mindkét rendszernél volt 2-3 akadályunk olyan 150-150 lövésre (Glock 17 9 mm Luger alapfegyvert használtunk). Ezt picit gyengébb helyretolórugó ellensúlyozhatja.

Árban 130 és 100 ezer forint környékén mozognak, engedély nélkül tarthatóak ezek a szettek, melyek a Glockok mellett számos egyéb népszerű márkához is készülnek.

De egyébként szerintem mindenkit az a kérdés foglalkoztat legjobban: hogy a fenébe lehet ilyen inget felvenni???

Vélemény, hozzászólás?