Ruger Alaskan – Sarah Palin segítsen, hogy ne fájjon a csuklóm!

A .454 Casull a S&W szupermagnumjainak megjelenéséig a legerősebb szériában gyártott revolverlőszernek számított. Ezt a brutális teljesítményt még 6-8 hüvelykes csövű nehéz vadászrevolverekből is komoly feladat uralni. Most viszont egy alig 2,5"-es snubbieból lőjjük, a vaskos Ruger Alaskan-ból.
(A revolver tesztjének lehetővé tételét köszönjük a cseh Brnoban működő www.triggerbrno.cz lőtérnek!)

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A Ruger legnagyobb tokméretű revolvercsaládja a Super Redhawk, ennek csövét vágták vissza olyan rövidre, hogy az a tokkal egybeépített csőköpenyből ne lógjon ki. Ezzel szerintem egyben létrehozták a típus legdögösebb változatát, mérete mindenestre a mellé tett J-frame revolver mellett magáért beszél.

Az Alaskan .454-es kaliberben is megmaradt hatlövetűnek, és a Ruger DA/SA revolvereinek többi konstrukciós jellemzőjét is hordozza. Így a tokja monolit kialakítású, nyomógombos dobnyitással, dobkifordító karon is retesszel.

A fegyver a MagTech .454 Casull 260 gr SJSP lőszerrel konkrétan borzalmas hátraúgással bírt, többször sikertelenül próbáltuk levideózni, mert kiugrott a képből.
És mindez nagyon fájt. Összesen 25 lövést adtunk le (akadálymentesen) ketten együtt Uram Janival, és nagyon nem szerettük volna folytatni. Egy lőszer olyan 600 forintba került, ami ugyancsak nem az önfeledt plinkingelést segíti elő. Ahhoz .45 Colt lőszer kéne, de az nem volt éppen készleten.

Alaszkában azonban nem Sarah Palin exkormányzó, ex-alelnökjelölt a legveszélyesebb nagyvad, hanem ott valóban mozognak nagydarab, harapós állatok. Akkor pedig ezen kompakt energiacsomag ballisztikája felülírja a fájdalomreceptorok jelzéseit.

Természetesen mifelénk szinte semmi értelme nincsen a típusnak, vaddisznón kívül kevés igazán veszélyes nagyvad mozog a magyar erdőkben, orvvadászra meg jobb a .357 Magnum. Kettőt a mellbe, egyet a fejbe.

Vélemény, hozzászólás?