Walther TPH és CZ45 – törpék tusája 1. rész

A nyugatnémet Walther TPH és a csehszlovák CZ45 egyazon kategóriába tartoznak: a 6,35 mm Browning zsebpisztolyok családjába. Azonban két totálisan eltérő megközelítéssel van dolgunk. A két fegyver között még 20 év sem telt el, mégis a régebbi a korszerűbb – mai szemmel. A cseh CZ45 ugyanis a ma önvédelemre lagajánlottabb DAO elsütőszerkezetű, míg a TPH klasszikus DA/SA elsütőszerkezettel bír. Persze a gyengécske lőszer okán manapság már egyiket sem tarthatjuk önvédelemre alkalmasnak, de aranyos játékszer volt mindkettő a tesztek során.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az első részben megfigyelhetjük a maximálisnak tekintett elméleti lőtávolságukon, 10 méteren a szórásukat, illetve megismerkedhetünk a kis pisztolyok történetével is némileg. Teljes leírásuk persze majd csak a Kaliber 2012. decemberi számában lesz elérhető.

A CZ45 a maga DAO elsütőszerkezetével és repülő ütőszegével csőretöltés után azonnal tűzkész, míg a Waltheren feszteleníteni, majd kibiztosítani kell. Mindkettő biztonságosan viselhető tűzkészen, ami az egy generációval korábbi, második világháború előtti kategóriatársak többségéről nem mondható el.

A CZ45-öt 1945 után kezdték el gyártani, és CZ92-ként 2012-ig folyt a gyártás. A Walther TPH az 1960-as évek második felében jelent meg, de az amerikai GCA törvény meggátolta, hogy nagyobb sikere legyen, nem is gyártják már 10+ éve.

A második részben majd mélyebben elmerülünk a szerkezeti részletekbe, dzsásztin bíber nélkül. Hiszen őt lelőtte Nick Stoker helyszínelő, meg Rambo, meg a Terminátor, meg Neo…

(Köszönjük a TPH tesztfegyvert a szlovákiai Nyitrán működő http://www.zbrane-frano.sk/ fegyveráruháznak!)

Vélemény, hozzászólás?