HS45 Bulldog .45 Knall gázrevolver

A HS45 Bulldog gázrevolver igazi ritkaság és igazi különlegesség. A neve ellenére nem a H. Schmidt, hanem a Weihrauch gyártotta, valamikor az 1980-as évek második felében. Ez az egyetlen HW gázrevolver, ami a gyártó nagyobbik tokméretére épült, szerkezetileg lényegében azonos a HW38 .38 Special revolverekkel. Azonban ez nem hatlövetű, hanem csupán 5 db fér a dobba, mert ez kiváló minőségű revolver a mára szinte kihaltnak tekinthető .45 Short Knall gáz- és riasztópatronokat tüzeli. Bővebben a Kaliber 2012. novemberi, 175. számában olvashatnak róla

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A fegyveriparban gyakran teljesen érthetetlen összefonódásoknak lehetünk tanúi, ha elkezdjük vizsgálni, hogy milyen márkanevű és ki által forgalmazott fegyvert valójában ki is gyártotta. Ezek mögött általában azért valamiféle üzleti racionalitás áll, például, mert a felcímkéző brandje erősebb, vagy legalábbis annak vélik. Illetve például a termékpalettáról pont egy adott rétegtermék hiányzik, kifejleszteni, felszerszámozni pedig túl költséges lenne.

Csakhogy a videóban szereplő fegyverben racionalitást keresve, bizony összeakadnak a mutatók, csikorognak agyunk fogaskerekei. Ugyanis a HS 45 Pitbull esetében szereplő gyártó, a Herbert Schmidt ugyanis ekkoriban maga is gyártott, ugyanígy közepes tokméreten, ugyanígy ötlövetű .45 Short Knall töltényes gázrevolvert! Méghozzá azok sem voltak rossz minőségű darabok! Csakhogy azokat, amiket maguk gyártottak, az ME (Cuno Melcher) neve alatt árulták.

A HS 45 Bulldog gázfegyverhez képest brutálisan vaskos tokja spiáter, a tűzfalnál masszív acélbetétekkel, és teljes mértékben azonos a Smith and Wesson dobnyitású (modernebbik) HW38 revolver tokjával.
Érdekes, hogy míg a 9 mm Knall, 5-lövetű HW1, 1G, 2, 10GR gázrevolvereken a dobkidöntő kar spiáter, addig a HS 45 Bulldog esetében ez acélból készült. A dob anyaga spiáter, a dobforgató koszorú acél.

Acél a komplett elsütőszerkezet is, ez is 100%-osan azonos a HW38-éval, DA/SA működésű, passzív ütőszegbiztosítással ellátott.

A teszt során az adapterhüvelyes 9 mm R Knall riasztókkal hibátlan volt, míg az ezeréves (de legalább 10) .45 Knall patronokkal volt néhány csett.

A Weihrauch-féle HS 45 Bulldog az aukciós oldalakon és fegyveres fórumokon felbukkanó legritkább eleve gáz-riasztónak gyártott fegyverek között van.

Vélemény, hozzászólás?