HS (Springfield Armory) XD Mod.2 Subcompact pisztoly 1. rész

HS XD Mod.2 9 mm Luger

 

A horvátok remek műanyagtokos pisztolyairól már többször forgattunk videót és írtunk cikket a Kaliber magazin lapjain. A most bemutatásra kerülő modell afféle köztes állomás az ős-HS9/XD és modernebb XDM között (a legfrissebb XDM-eken már a szánakasztó is kétkezes). A XD Mod.2 alapvetően az ősmodell modernizált ergonómiájú (sokkal jobb fogású markolat) és designú kivitele, amelyből mi a szubkompakt (mindössze 3″-es csőhosszú) kivitelt próbáltuk ki.

Az XD Mod.2 magán viseli a HS pisztolyok legismertebb jellegzetességeit, így a markolatbiztosítóval kombinált teljesen megfeszített strikeres elsütőszerkezetet, a kétkezes tárkioldót, az acéltestű tárakat, és a lépcsős szánt is, csak jóval kisebb, könnyebben viselhető méretben. Még az én maximum közepes méretű kezemnek is lelóg a kisujja. De nagyobb kezűeknek, rejthetőséget kevésbé fontosnak tartók számára ott az alap 13-ashoz képest hosszabb, 16-os tár a markolathosszabbítóval, mely jár a fegyverhez.

A teszt során 100 db 8 grammos FMJ lövedékes MagTech lőszert lőttünk el, bármiféle akadály nélkül. A fegyver ugyan rugdosós, bele kell kapaszkodni, főleg gyors tüzelésnél, de semmiféle fájdalmat vagy kényelmetlenséget sem okoz lövészet közben.

Folytatjuk!

 

Köszönjük a tesztfegyvert az importőr XDM.hu-nak!

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.