Para-Ordnance 14-45LDA, a kanadai magyar

A Para-Ordnance egy Kanadába szakadt magyar Ted Szabó cége volt, mely két technikai áttöréssel is kavicsot dobott az M1911-ek világának poshadt állóvízébe. A videóban szereplő 14-45LDA ezekből a kettőt egyesíti: a nagy tárkapacitást és lágy revolverező elsütőszerkezetet.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A rozsdamentes acél fegyver tokja kétsoros 14 lőszeres tár befogadására alkalmas .45 ACP kaliberben (de .40 SW és 9 mm Luger lőszerhez készült).

Ehhez a csőszakállra épített adogatópálya még az újdonság a megszokott ős-M1911-hez képest, egyebekben a szerkezet, szétszerelés teljesen azonos a hagyományos konstrukcióval. Ergo a szét- és összeszerelés erősen macerás. A kezelőszervek is hagyományos M1911-mintájúak: nyomógombos tárkioldó, szánakasztó, tokbiztosító és markolatbiztosító.

A nagy újdonsága azonban a Light Double Action elsütőszerkezet, melynél a kakas sosem kerül láthatóan megfeszített állapotba. A kakasrugó azonban IGEN. Ezért a revolverezés nagyon lágy és könnyű, mégis biztonságos akár kibiztosítva is viselni a csőretöltött LDA-t. Hátrány viszont, hogy az elcsettent lőszerre itt sem lehet rárevolverezni.

A tesztfegyver jól működött, hátrarúgása a nagy tömeg okán kellemesen uralható, a szóráskép pedig egészen használható egy szolgálati kategóriás öntöltőhöz képest. A szánakasztó már nem volt üzemképes, így a tár kifogyásakor nem akad hátul már a szán.

A Para-Ordnance fegyvergyár Ted Szabó halála után Kanadából az USA-ba költözött, és már Para-USA-nak hívják.

Vélemény, hozzászólás?