A magyar PP: FÉG 48M 7,65 mm Browning pisztoly (1. rész)

FÉG 48M

A FÉG 48M a második világháború után magyar fegyvergyártás érdekes darabja. Mert egyrészt ez az egyik legjobb minőségű az 1945 utáni FÉG pisztolyok közül, másrészt ezzel indult el az a folyamat, hogy a gyártó termékeinek elsöprő többsége csupán létező típusok alig módosított másolata, az innovatív szellem kiveszése itt kezdődött.

A 48M a német Walther PP másolata, még a táraik is csereszabatosak. Az 1950-es évek végéig ez volt a magyar rendvédelmi és állambiztonsági szervek legfontosabb szolgálati pisztolya, méghozzá a gyengécske 7,65 mm Browning kaliberben. (A 9 mm Browning Short lőszeres Walam-48 exportra ment.)

A pisztoly acéltokos, egysoros táras (8 lőszeres, de a rendelkezésünkre álló egyik tárba csak 7 lőszer fért), DA/SA elsütőszerkezettel, jobbkezes forgó szánbiztosító-fesztelenítő karral. Elvileg csőretöltve, tűzkészen lehetne viselni, de ez már akkor sem fért bele a magyar rendőri gondolkodásba.

A PP-hez képest a csőretöltésjelző, a kakas és a hódfarok alakja (ami miatt még jobban vágja a kövérebb kezet), valamint a barokkos tárfenék a külső eltérések (belül lesz más is!).

A merev, 100 mm hosszú cső okán a szórásképe remek a kb. 60-70 éves pisztolynak, kár, hogy olyan aprók az irányzékok, hogy kifolyik az ember szeme az erőlködéstől.

 

Folytatjuk!

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.