UDAR-M2 5-lövetű folyadéksugár-kilövő (13×50 mm BAM)

Majak UDAR-M2 folyadéksugár-kilövő

 

Az orosz Udar folyadéksugár-kilővők közül az első volt az Udar nevű eszköz, melynek korábbi generációi ergonómia terén (pl. hüvelykujjal működtethető elsütőbillentyű) komoly kihívásokkal küzdöttek. A pár éve kapható Udar-M2 azonban sokkal kellemesebb fogású és normális helyen levő DAO elsütőbillentyűje van.

A Majak (Kirovszk, Oroszország) gyártmányú eszköz a 13×50 mm BAM tölténnyel működik, melyből van OC, CR, OC-CR hatóanyagú is, hatótávolsága kb. 3 méter. A nem halálos önvédelmi eszköz 5-lövetű (újratölthető), a töltényeket felülről kell betölteni a nem kivehető tárba. A csupán kb. 150 grammos pillekönnyű szerkezet jórészt műanyag, de a felső résznél acélbetétet találunk és a kakasa is acél. A manuális biztosító lefele nyomva van tűzkész (O) helyzetben, ez a biztosító sajnos csak jobbkezes felhasználónak esik kényelmesen. Másik hiányosság, hogy az irányzékai kicsik és az irányzóvonal is rövid. (Ösztönösen célozva irányzék nélkül azért 1-2 méter közt gond nélkül lehet fejlövést bevinni.)

Nagy előny viszont, hogy nem-KKVE, formája miatt még a legrosszabb indulatú közeg sem húzhatja rá, hogy lőfegyverutánzat, valamint 20 ezer Ft alatti ára alig duplája a legolcsóbb nem-újratölthető 2-lövetű folyadéksugár-kilövőknek.

Az UDAR-M2 működése szinte hangtalan alig tapsolásnyi zaj hallatszik lövéskor. Ha nem maradunk ott sokáig és nem szíjuk be mélyen a kilőtt anyagot, akkor veszélytelenül alkalmazható zárt térben is.

 

A teszt-eszközt a www.onvedelmibolt.hu biztosította!

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.