FÉG APK-9 – magyar dzsémszbond

A FÉG PP és PPK klónjainak egyik utolsó, az 1990-es években gyártott családtagja ez. Valójában a PPK/S tpusnak felel meg, hiszen a rövid csőhöz/szánhoz teljes hosszú tok tartozik. Viszont így sokkalta esztétikusabb, mint a BR61/RK59, és a hódfarok miatt fogása sokkal jobb, mint akár a PA-63-nak. Kaliber 9×18 mm Makarov, 7-lőszeres tárral. Teljesen acélépítésű.
És kiváló hordozható zuhany!!!

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Szerkezetileg persze ez is csupán egy megnagyobbított és módosított PP, szabad tömegzáras, DA/SA elsütőszerkezettel, szánon elhelyezett fesztelentő-biztosító karral. A FÉG módosítása a 9×18-as lőszerre való átalakítás, és a “liftezős” ütőszegbiztosítása. Nomeg a sokkalta durvább, igénytelenebb elkészítési minőség. Előnye azért, hogy könnyen szétszerelhető, karbantartható, és magyarrendőrök, katonák generációi ismerik működését – elvileg.

A sütés – főként az első, döntő lövés leadásában oly fontos – revolverező üzemmódban botrányosan reszel és betonkemény. Az irányzékok még lőtéri körülmények közt is jórészt használhatatlanok. Ezeken persze lehetne javítani, és a 9×18 Makarov expanzív lövedékkel (lásd a zuhanyozás a videó végén) nem is olyan rossz önvédelmi lőszer. Ráadásul az acéltok tömege okán még jól uralható is. Lenne.

Ugyanis a tesztelt APK-9 valami botrányosan megbízhatatlan, csőretöltési és kivetési hibák sora követte egymást – és hangsúlyozzuk, szinte új állapotú fegyverről van szó! Nem ritkán táranként két akadály is előfordult:-( Mindezt FMJ lövedékkel, amire tervezték…

Értéke jelen piaci viszonyok közt azonban akkor is NULLA lenne, ha hibátlanul működne.

Vélemény, hozzászólás?