HS/Springfield Armory XDM .45 ACP, a nagykaliber horvátul

A horvát HS műanyagtokos pisztolyait az amerikai Springfield Armory nevű importőrcég vitte világsikerre. Méltán, hiszen ergonomiájukban már a korábbi XD modellek is alaposan felülmúlták az osztrákok hasonló pisztolyait. Az új XDM verzió még ezekre is rátett egy lapáttal, a legfrissebb családtag pedig a .45 ACP kivitel, melyet tavaly év végén volt módunk kipróbálni.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az XDM műanyagtokos modern szolgálati/önvédelmi pisztoly, kétsoros tárral, mely .45 ACP kaliberben 13 db lőszer befogadására alkalmas.
Ehhez a figyelemreméltó tűzerőhöz feltűnően kényelmes markolat tartozik, ráadásul 3 db cserélhető markolatpanellel ez még testre is szabható. (Hiányosság, hogy ezek cseréjéhez szerszám nem jár.)

A pisztoly Browning-SIG reteszelésű rövid csőhátrasiklásos, elsütőszerkezete pedig érzésre olyan, mint a Glockoké, de nem előfeszített, hanem csak-SA (az ütőszeg csőretöltéskor teljesen megfeszített helyzetbe kerül. Ehhez jelzőcsap is tartozik)

A részleges szétszerelés pofonegyszerű és biztonságos. A markolatbiztosító az egyetlen elem, amit már túlzásnak érzek.

A legjobb egyébként a pisztolyban, hogy a könnyű műanyag tok és a .45 ACP lőszer ellenére igencsak lágy és uralható a hátrarugás, sok nehezebb és rosszabb ergonomiájú 9×19-es elbújhat mögötte. Az XDM ára kb. 200 ezer forint, ami kifejezetten versenyképesnek mondható.

A 25 méteres szóráskép pedig önmagáért beszél. A teszt során 100 db 230 graines Fiocchi FMJ lőszert lőttünk el, természetesen akadálymentesen.

És a Télapónak is volt tüze.

(Köszönjük a tesztfegyvert a www.gunmaster.hu -nak)

Vélemény, hozzászólás?