Ikrek: Walther PK380 és Walther PK380

A Walther PK380 jelzésű tesztfegyvereinkben sok a közös vonás, pedig két külön műfaj. Az egyik 9 mm Browning Short (.380 ACP) kaliberű önvédelmi maroklőfegyver (tehát gyak. hozzáférhetetlen Banánisztánban), a másik viszont egy 9 mm PAK kaliberű gázpisztoly, amilyenje mindenkinek lehet. A két ikertestvér közül az éles kifejezetten alacsony árfekvésűnek számít, míg a gázpisztoly a gyártó csúcsmodellje, és megjelenésekor (2010. dec.) igazi luxuscikk a 70 ezer forintos árával.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az éles PK380 rövid csőhátrasiklásos, Browning-SIG reteszelésű, 8+1 darabos tárkapacitású pisztoly, melyet kifejezetten az amerikai piacon a hölgyvásárlóknak szántak. A kicsiny markolat és tényleg nevetségesen kicsi hátrarúgás mind ezt szolgálja.

A PK380 gázpisztoly örökölte az éles testvér acélszánját és acél elsütőszerkezetét, de persze a csőköpennyel egybeöntött spiáter belső tok még erősen gázpisztolyos vonás. A csőbetét persze itt is acél, de még a tárkioldó is, ellenben a szétszedőkar már nem. Összességében minden eddigi Umarex gázpisztolyt messze leköröz a PK380. Örömteli jel, miszerint a gázpisztolypiac elgagyisodása talán nemhogy megállt, hanem talán ellenkezőjére fordult a trend.

Az éles PK380 pontos, megbízható jelenség, de ahogy a fémcélokat nem borogatja, az kifejezetten kellemetlenül jelzi, hogy hiányzik itt a valódi teljesítmény. A gázpisztoly ellenben ugyanazt tudja, mint bármely más 9 mm PAK testvére, mindezt egy jól rejthető, lapos csomagban, tűzkészen viselhetően. A két fegyver közül a gázpisztolyt érzem sokkal nagyobb dobásnak a maga mezőnyében.

Az élessel 75 db Fiocchi FMJ, a gázzal 50 db Fiocchi riasztópatront lőttünk el akadálymentesen. Szilveszterkor pedig lerokettázom vele az égről a csillagokat:-)

Összefoglalva: nagyon vegyes érzéseim vannak az élesről. Ez egy designos, szerethető, nagyon könnyen uralható kis pisztoly. Ugyanakkor a szét/összeszerelés valódi gyökérség, a fesztelenítő hiánya pedig potenciális veszélyforrás.

HA lehetne JHP-re tárazni egy gyenge kező, hátrarúgástól félő nőnek nem lenne rossz önvédelmi fegyver. Ára a mai műanyagtokos mezőnyben kedvező, de én 1000x inkább PPS-t vennék ezen szerepkörre a Walthertől.

Rövid összefoglaló az éles PK380 lőfegyverről:

Pozitívumok:

– modern design
– kényelmes fogás közepes, vagy annál kisebb kéznek
– nagyon feltűnően kicsi, már-már .22 LR (P22)-szerű hátrarúgás
– van passzívütőszegbiztosító, van kakas biztonsági állás
– aránylag könnyű és kompakt
– nem reszelős DA
– nagyméretű, jól látható irányzékok
– megbízhatóan üzemelt (Fiocchi FMJ)
– alacsony ár (100k)

Negatívumok:

– szétszereléshez kulcs kell – elveszik 2 nap alatt
– összeszerelni kifejezett orális szeksz a helyretoló rugó vezetőn túlnyúló rugó repked mindenfele
– NINCS fesztelenítő – pont a Walthertől ez botrány, ez occsó gázpisztoly-szintű feature, de már ott sem nyerő
– kicsit kemény SA sütés
– szerintem FMJ-vel az alkalmazott lőszer miatt önvédelemre alkalmatlan, a 8-as tárat jórészt bele kell tolni a delikvensbe a kívánt hatáshoz.
– prec. öntött CSŐ – ez hosszútávon lesz kérdéses, de lehet, hogy kár miatta aggódni.

Vélemény, hozzászólás?