Marlin Camp Carbine – nem Ruger!

A pisztoly/revolverkaliberű vállfegyverek koncepciója a szerelt lőszerek megjelenésével szinte egykorú. Az azonos lőszer tüzelése komolya logisztikai előny lehet, pláne, ha az öntöltő karabély még a tárat is megosztja a szolgálati/önvédelmi pisztolyéval.
Erre a koncepcióra épült a Ruger PC9/PC40, és videónk alanya, a Marlin Camp Carbine is. Mivel ezekről fecserésztünk korábban, így a videóban is szépen keverve került a gyártó- és típusjelzés. Önmuhahahaha.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A Marlin a Smith and Wesson M59-sorozatú öntöltők kétsoros tárával üzemel, de létezett belőle .45 ACP/M1911 táras is. Sajnos már régen nem gyártják.

A felépítését tekintve pofonegyszerű holmi: szabad tömegzár, kakasos SA elsütőszerkezet. Acél tokfelsőrész, műanyag tokalsórész, igénytelen fa ágyazás. A sátorvason belüli biztosítót a Garandról kölcsönözték, nagyon amerikaias.

Mivel ilyen egyszerű és primitív holmi, egészen jól működik. Habár nem egy kifejezett élvezet vele lőni a kemény és nyúlós sütés és a mérsékelt ergonómiai miatt.

Még a hosszabb huszonsok lőszeres tárral is hibátlan volt, pedig az alig tolható be a tárfészekbe.

Szétszedése sajnos csavarhúzót igényel, ami a toknak az ágyazásból való kiszedését illeti. Utána már ket kell kihúzogatni, alapvetően nem bonyolult, de lehetne szerszámmentes is.

Összeségében kis finomítások után használható IPSC sportpuska lehet vidékünkön is, de nem egy csúcsmodell.

Vélemény, hozzászólás?