Makarov éles- és gáz 2. rész

Folytatjuk az éles és gáz-riasztó szovjet/orosz Makarov-pisztolyok bemutatását. Ezúttal a fegyver “legwaltheribb” része, a részleges szét- és összeszerelés is látható lesz. Ezután fognak feltárulni a különbségek a kívülről látszólag egyforma fegyverek között, és kiderül, hogy a lőfegyver és a szabadon tartható kivitel között egyetlen közös fődarab sincs. És persze felhívjuk azon fontos különbségre is a figyelmet, amit a 2-8 év jelent. Mert Elvis él!

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az éles Makarov egy elcsettenéstől eltekintve tökéletesen működött, míg a 8 mm Knall gáz-riasztók bizony a török Yas-Iron riasztópatronra erősen háklisak voltak, sokszor akadtak el.

A 9×18 mm-es esetében a szóráskép egy huszonéves, kicsike irányzékokkal szerelt szovjet hadipisztolyhoz képest szerintem kifejezetten kellemes. A hátrarúgás a teljesen acélépítésű konstrukciónak köszönhetően jól uralható – ellentétben például egy PA-63-mal.

A Makarov leváltását a Szovjetunió megszűnése után sokszor megpróbálták az oroszok, de sosem sikerült egyetlen, utódnak kikiáltott modellből sem értelmes mennyiséget rendszerbe állítani, pedig jelentkező volt bőven.

A videó végén látható fegyverrántási teszt jól mutatja, hogy bár a Makarov alapvetően használható pisztoly, de a korabeli szolgálati bőr tok inkánn csak szállításra szolgál, gyors elővételre alkalmatlan.

Vélemény, hozzászólás?