Liberator FP-45 “partizánpisztoly” (színházi vaktöltényes replika)

Liberator FP-45

 

Ez most egy olyan videó, amelyben annyira nem is bánjuk, hogy a lövészeti része elmarad – hiszen a fegyver egylövetű, huzagolatlan csövű, minden lövés láthatóan fájdalmas elsütőjének is. Meg ránézni a fegyverre is az:-)

De ez nem véletlen! A Liberator FP-45 .45 ACP pisztolyt ugyanis az az ötlet szülte a második világháborúban, hogy a legminimálisabb költséggel lehessen – jórészt acéllemezből – gyártani olyan pisztolyt, mely ha az ellenség kezére kerül, akkor nem tud vele kezdeni semmit. Ugyanakkor a partizánok, ellenállók meg tudnak vele gyilkolni egy megszálló csapatokhoz tartozó katonát és megszerezni annak sokkal hatásosabb fegyverét, vagy orvgyilkosságot végrehajtani az ellenség tisztjei ellen, majd eldobni az eszközt.

Az FP-45 esetében a “zárszerkezet” egy egyszerű vaslemez, melyet függőlegesen fel kell húzni a töltényűr mögött töltéshez és ürítéshez. Az említett lemezen levő furaton keresztül üt be az ütőszeg. Az elsütőszerkezet csak single action, a hüvelykitoló pedig egy fa rúd. Az igénytelenség csúcsát képviselő fegyver praktikus része viszont, hogy markolatában el lehet rejteni 8 db .45 ACP lőszert. Ezt a fegyvert annak idején rövidebb idő alatt lehetett legyártani, mint ellőni a fenti lőszerkészletet.

Annak ellenére, hogy a fegyverből sok millió darabot gyártottak, csak aránylag kevés került valóban a németek, olaszok vagy japánok ellen harcoló ellenállási mozgalmakhoz. A többségüket a második világháború után egyszerűen tengerbe szórták, így mára gyűjtői ritkaságok az USA-ban is.

A mi videónkban szereplő fegyver is egy élethű replika, ami kifejezetten filmforgatási célú vaktöltényes eszköz, itthon csak egy amerikai produkció forgatási munkálatai miatti “ideiglenes itt állomásozása” kapcsán találkozhattunk vele az Armorers Kft jóvoltából.

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.