Crosman M4-177 légpuska

A Colt M4 gépkarabély a Kalasnyikov után talán a legismertebb formájú fegyver. Nem véletlen, hogy számtalan másolata létezik a nem-lőfegyver szektorban is. Ezek közül az egyik legújabb az amerikai Crosman – vélhetően Kínában gyártatott – M4-177 jelzésű légfegyvere. Ennek érdekessége, hogy multi-pump pneumatikus rendszerű, tehát teljesítménye változtatható, illetve, hogy egyaránt működik 4,5 mm-es acélgolyókkal és diabolókkal is. Ellenben majdnem teljesen műanyag, és olcsó.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A 4,5 mm-es légfegyver csöve huzagolt, amihez 5-ös, kézzel léptetendő tárból adogathatjuk az ólom diaboló lövedékeket. Az acélgolyókat pedig egy gravitációs adogatású tárból juttathatjuk a “zárszerkezet” mamuális működtetésével a csőbe. Ezen zárszerkezet elején kis mágnes van, így az tartja a helyén a lövedéket. Ha nagyon hirtelen mozgatjuk a fegyvert, akkor az acélgolyó tehetetlensége legyőzi a mágnes erejét, és lövés előtt kigurul a csövön!
Diabolóval ilyen gond nincs.

A nagyon manuális működtetés, és a multi-pump rendszer miatt nem lehet nagyon gyorsan és sokat lődözni ezzel a fegyverrel, viszont többlövetűségéhez nem kell CO2-patron.

Az élethű formához nem élethű kezelőszervek tartoznak, ennek ellenére ergonómiailag egészen használható a fegyver, és plinker kategóriában a sütése is elmegy. Hátrarúgása, rezonanciája nincs. Viszont a lövőt erősen fárasztja, ha 3-nál többeket kell pumpálni lövésenként.

Mire ajánlható? Egy vonzó, közismert alakú fegyverrel fiataloknak kiválóan segíthet elsajátítani a fegyverkezelés és lövészet alapjait.

Vélemény, hozzászólás?