Keserű Parabellum-K (P9RK), egy gázpisztoly némi csőtorkolati energiával

Az élesből átalakított "full acél" gázpisztolyok a gyűjtők körében méltán örvendenek óriási népszerűségnek, hiszen Banánisztánban az éles állapotú lőfegyverek gyűjtése nem megengedett. A legelterjedtebb ilyen típusok egyike a P9R szolgálati pisztoly Keserű Művek-féle konverziója. Ez egy elérhető árú modell, de éppen ezért nem problémamentes.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az eredeti P9R (P9RK) a 9 mm Luger lőszert tüzeli, rövid csőhátrsiklásos Browning-FN-féle bordás reteszeléssel. A 9 mm PAK gázfegyverré alakuláskor a merev reteszelést meg kellett szüntetni, a cső hátrasiklását viszont meg kellett tartani. Ennek köszönhetően a cső körül egy “csőhátratoló rugó” is helyet kapott, és a cső két darabból áll, elülső része elvékonyított, ez kissé illúzióromboló.

A cső alapesetben ki sem szerelhető, csupán kibillenthető a tokból, a cső első- és hátsó része egyaránt akasztózott.
Minden fődarabon könnyítéseket, lemarásokat találunk, hogy lőfegyver fődarabként azok ne legyenek alkalmazhatóak, például a hátsó vezetőléceket is lemarják.

Fontos módosítás még a tár adaptálása a rövidebb töltényre, ennek hiányában még riasztóval sem nagyon működik. Gázzal pedig azért sem érdemes alkalmazni, mert 1-2 lövéstől elkoszolódik, és a nagyon lefojtott cső miatt majdnem annyi gáz megy hátrafele, mint előre.

A fél csőkiszakadás nem mindegyik példányra jellemző, de sajnos jópárra igen, így nagy óvatosságal érdemes csak az erről való megbizonyosodás előtt Fmatyira és hasonlókra lőni (az a példány már épségben túlélt egy szilvesztert, úgyhogy nem csőkiszakadós fajta.)

Önvédelemre tehát alkalmatlanok teljességgel, de gyűjteménybe ideális darabok ezek a P9R-alapú modellek, hiszen 35-50 ezerért egy teljesen acél, egykor éles fegyverrel durrogtathatunk. Még ha nem is akarunk SÜN! lenni.

Vélemény, hozzászólás?