CZ 2075 RAMI P, szubkompakt tűzerő

A cseh CZ75 sok-sokféle reinkarnációban létezik, az egyik aránylag friss családtag, a 2075 RAMI szubkompakt, melyből mi a P jelzésű, műanyagtokos kivitelt próbálhattuk ki. A RAMI kifejezetten az amerikai piacra készült, az eredetileg teljes méretű ColtZ40 "kooperációból" mentették meg és zsugorították össze.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A RAMI P kifejezetten rejtett viselésre csábít méreteivel, és alacsony tömegével, ennek ellenére 9 mm Luger lőszerből 10+1 darab fér a kétsoros tárába, .40 SW lőszer esetében 8 db. (És jogi álmaink tárgyaként létezik 9 mm PA Rubber gumilövedékes lőszerhez, de az osztott szános, szabad tömegzáras.)

A rövid saját tárakon kívül a CZ75 sokféle hosszabb tára is gyönyörűen passzol a fegyverbe, de ezeknél értelemszerűen nagyobb az akadály veszélye.

A RAMI legfontosabb eltérése az alap CZ75-től a kisebb méretek mellett a cső reteszelőbordáinak elhagyásában érhető tetten. Itt egyszerűbb Browning-SIG reteszeléssel találkozunk, és ehhez egy teleszkopikus helyretolószerkezet is tartozik.

Az elsütőszerkezet amerikai stílusban tokbiztosítós, melynek mérete azonban számomra kicsi, és inkább a fesztelenítős BD változatot preferálnám, vagy pláne egy DAO kivitelt.

Ugyanis sokkal jobb szórást lőttem revolverezve, mint single actionben, hiszen az utóbbi kifejezetten reszelős. Ennek ellenére csak úgy locsolva is mellkasnál kisebb a szórás, és ezt a pisztolyt bizony kifejezetten önvédelemre tervezték.

A 2075 RAMI műanyag- és alutokos verziói egyaránt nagyon sikeresek lettek az amerikai CCW-piacon, és jól példázzák egy kis Kelet-Európai ország fegyvergyártó iparának világszínvonalú voltát.

(Sportszerűség: az utolsó lőpárbajnál én teljes méretű pisztollyal indultam, Jani meg szubkompakttal. Látható a különbség: ő a bénább!!!)

Vélemény, hozzászólás?