Grand Power P11 és X-CALIBUR – egy másik országban évek óta NOFT van

A szlovák Grand Power egészen egyedi, forgócsöves zárolású pisztolyait már többször bemutattuk a Kaliberben és a Fegyvervideón is. Most a két legújabb, tesztünk (tavaly nyár) idején még szinte prototípusfázisban levő családtagot ismerhetnek meg. A P11 a szubkompakt, az X-Calibur pedig a hosszabb sportváltozat lett. János pedig ismét nem lehetett józan a videó vágásakor, mert a rész(l)eges szétszerelés kimaradt. Igaz, az ugyanolyan, mint a K100 esetében, lásd annak videóját.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az “új korszak” majd akkor jön el, ha a hazai gyártóknak megéri egy évben két új éles pisztoly alverziót is kifejleszteni, és azt a tisztességes állampolgárok meg is vehetik.

Addig azonban bármit is rappeljen a szimpatikus öltönyös úr, nekünk Chewbacca üvöltése marad valóságként. Kivéve, ha Trianonnál a Duna másik oldalára kerültünk, ami fegyverjogi szempontból óriási mázli.

De visszatérve a pisztolyokra. A kb. Glock 26 méretű P11 rendkívül aranyos, nagyon jó maradt a fogása a kurtább markolat ellenére, és nem csak saját 12 db-os, hanem a K100 17-lőszeres tára is passzol bele.

Az X-calibur hosszabb, vaskosabb csövében, és az ahhoz tartozó, de “perforált” szánjával tűnik ki, nomeg az állítható nézőkével.

Belül viszont akadnak különbségek. Mindkét fegyver DA/SA ugyan, mindkettő teljesen kétkezes (manuális tokbiztosítóval), ellenben a sportverzióról hiányzik mind a kakas biztonsági állása, mind a passzív ütőszegbiztosítás. Ennek eredményeképppen kifejezetten sportos az SA sütés. A DA viszont reszelősebb volt, így a kicsi pisztollyal jobb lett a revolverező szórásom.

Az önvédelmi szolgálati backup célú P11 esetében szerintem egyébként optimálisabb lenne egy biztosítómentes DAO sütés, mely amúgy a K100-nál opcionális, tehát beépíthető ide is.

Összességében egyik pisztoly sem egetverő újdonság, hanem inkább egy folyamatosan terebélyesedő termékpaletta szerves része.

Vélemény, hozzászólás?