Grand Power gyárlátogatás és tesztecske

Egy esős novemberi napon jártunk a szomszédos Szlovákiában, ahol az ország első számú pisztolygyártójánál tettünk villámlátogatást és kipróbálhattuk két pisztolyújdonságukat is. A gyár egyébként havi kétezernél több pisztolyt gyárt, három műszakban, és az így sem elég.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A Grand Power-t (www.k100.sk) Jaroslav Kuracina hozta létre nem is oly régen, 2002-ben, a forgócsöves K100 pisztoly gyártására. A siker hamarosan bekövetkezett, pár éve a korábban ismeretlen szlovák cég pisztolyai már STI GP6 néven az USA-ban is forgalomban vannak, az orosz piacra pedig gumilövedékes, szerelt lőszeres pisztolyok is nagy számban kerülnek.

A gyár egy régi ipari terület két épületében kapott helyet, egyikben a fémmegmunkáló CNC gépek közül olyan fél tucat gyártja a csöveket, szánokat, tokbelsőrészeket, és az elsütőszerkezet egyes elemeit. (A műanyagtok gyártása és a felületkezelés külső beszállítónál történik.)

A másik épületben történik az alkatrészek összeszerelése kész fegyverré illetve a lézergravírozás, csomagolás.

Ezután átszáguldottunk a lőtérre, mely egy zeneiskola épületében van, de az alagsorban egy játékterem és bár is helyet kapott. Ha kupleráj is üzemelne, akkor a férfiembernek ki sem kéne mozdulni.

Itt K100 pisztoly Mk7 jelzésű, cserélhető markolatpaneles kivitelét és a K22 .22 LR (szabad tömegzáras) pisztolyt próbálhattuk ki, olyan 150 lövés erejéig. Az Mk7-tel 1 db kivetési hiba volt, a K22-vel semmi, ellenben ott hiányzott a műanyagtestű tárról valami töltés könnyítő gomb, mert 5 lőszernél a tárazása már nehézkes volt. A K-22-n a szánakasztót sem működteti a tár. Ellenben plinkerhez képest egészen kellemes szórású és dögös kis eszköz ez.

Nem hiába, hiszen a cég jelmondata:

“Pistols are not only guns, they are toys for big children.” = a pisztolyok nem csak fegyverek, hanem játékok nagy gyerekeknek.

Vélemény, hozzászólás?