SIG Sauer X-Five Supermatch (9 mm Luger) 1. rész

SIG Sauer X-5 Supermatch

 

Az egyik utolsó európai SIG Sauer-rel volt dolgunk, mely a klasszikus fémtokos nagykaliberű öntöltő sportpisztolyok mezőnyében nagyjából a csúcs közelében leledzik – igaz ez az árára is, mely vastagon meghaladja az 1 millió forintot. (Nyilván a kézzel készült egyedi, esetleg vésett-aranyozott darabokat hagyjuk, ez a fegyver ugyanis értelmezhető méretű sorozatban volt GYÁRTVA.)

Mit kapunk ezért a rengeteg pénzért? Elsősorban fémszoborszerű, rendkívüli igényességgel megmunkált esztétikumot, melyet az általunk 2013-ban tesztelt ősmodellhez képest is tudtak fokozni, jórészt az ergonómia terén. Az X-5 Supermatch ugyanis kapott egy G10-alapú, döbbenetesen kényelmes és jól tapadó (bónuszként: dögös) markolatpanelt, egyenes elsütőbillentyűt, már-már ijesztően lágy és rövid sütéssel, növelt méretű szétszedőkart és végre a biztosító is finoman jár mindkét irányban (bár a vaskosabb kezűeknél ez okozott problémát a tesztben).

Az alap persze ugyanaz, mint a lassan 50. évéhez közeledő P22X szolgálati pisztoly sorozatnál (kétsoros tár, 9 mm Luger kaliberben 17+1 vagy 19+1 kapacitás, Browning-SIG reteszelés), csak itt a tok és a szán is egy-egy rozsdamentes acéltömbből van kiforgácsolva, a cső vaskosabb és hosszabb, az elsütőszerkezet pedig csak single action.

Alapvetően olyan ez a pisztoly, mint egy több száz eurós palackárú gourmet vörösbor: kár belénk, de azért néha nagyon jól esik megkóstolni!:-)

 

Folytatjuk!

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.