Astra 300, egy spanyol a Wehrmacht szolgálatában

A spanyol polgárháborúban a németek komoly katonai segítséget nyújtottak Franco tábornok csapatainak. Az később azt a második világháborúban fegyverszállításokkal, utána pedig náci bűnösöknek való menedéknyújtással honorálta. Az Astra 300 tesztpisztoly a Waffenamt átvevőbélyegzőjét viseli, így az előbbire bizonyíték.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az Astra számtalan hasonló szerkezetű belsőkakasos, szabad tömegzáras pisztolyt gyártott. A 300-as modell 7,65 mm Browning és 9 mm Browning Short kaliberű, de a németek 9 mm Luger lőszerhez méretezett verziót is nagyszámban használták, holott, mint a köztudott, ahhoz a szabad tömegzár már elégtelen. És már a mi zsebpisztolyunkba is irdatlanul erős helyretoló rugó került.

A szétszedés és összerakás a kettős csővezetőhüvelyes-bajonettzáras-csőelforgatós-illesztőjeles vacakolással eléggé szánalmas, főként ha a germán PP, PPK, P38 könnyed megoldásaihoz viszonyítjuk. Na persze, azokból nem volt elég, lőni pedig kellett valamivel!

A kis Astra kidolgozása viszont kiválónak mondható, és 50 lőszert hibátlanul kiküldött, a legalább 65 éves kora dacára.

A kicsi irányzék és a csak single action elsütőszerkezet nem kedvezett a lövészkedésnek amúgy, így a súlyos acélpisztolyt inkább 10 méteren belül próbálgattuk.

Az Astra tár-, markolat- és manuális biztosítással is rendelkezik, ami így együtt inkűább túlzás. Érdekes, hogy a szakirodalmi adatok ellenére csak 6 db 9 mm Kurz lúőszer fért a tárba, nem 7.

A típus karrierje 1945 után sem ért véget, még sokáig használtak ilyeneket szükségből különféle német rendőri erők az 1950-es évek végéig.

Vélemény, hozzászólás?