FN SCAR Heavy & Light – 1. rész

Az amerikai elitcsapatok, a SOCOM új rendszeresített egyéni lőfegyvere a SCAR (Special Forces Combat Assault Rifle), mely immár teljesen 21. századi lövészfegyver. A kétrészes videóban megismerhető majd a kétféle kaliberben (5,56×45 mm NATO és 7,62×51 mm NATO) készülő fegyverek szerkezete, kezelőszervei, működése, szétszerelése, de a legfontosabb, hogy mekkorákat élveztünk sorozatlövés közben:-)
A SCAR fegyverekről a 2012-es Kaliber ÉVKÖNYVben olvashatnak egy bővebb, olyan 19 oldalas cikkecskét – ez a 2012-re előfizető olvasóinknak INGYENES.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az amerikai fegyveres erőknél az M16/M4 gépkarabélyok képezik az egyéni fegyverzetet, ezek a fegyverek azonban lassan 50 éve szolgálatban állnak, elődjeiket már a vietnami háborúban is használták. Nagy számban alkalmaznak még még régebbről maradt M14-eseket is.

Mindezeket kívánták az elitcsapatoknál új, ergonómikusabb, kosztűrőbb, moduláris felépítésű fegyverekkel leváltani. Ez lett a SCAR, melyet az FN amerikai leányvállalata gyárt az USA-ban.

A SCAR eredetileg az FNC-ből indult ki fejlesztését tekintve, gyakorlatban pedig az M16 és a Kalasnyikov számos műszaki jellemzőjét is magán viseli. A tok kétrészes, műanyag lower és alumínium upperből áll össze, a zárszerkezet gázelvételes, gázdugattyús, forgózárfejes.

A zárakasztó kivételével minden kezelőszerv kétkezes, illetve a felhúzófogantyú átszerelhető.

Az talán már a videó első részéből is kitűnik, hogy vaddisznómódon jól néznek ki, és nagyon-nagyon kényelmes velül lőni, kiválóan uralhatóak!

Bővebben pedig majd a második részben!

Vélemény, hozzászólás?