Moszin-Nagant-bol undorító vadászpuska

A Moszin-Nagant az egyik legfontosabb hadi ismétlőpuska (a másik kettő a Mauser 98 és a Lee-Enfield). Azokhoz hasonlóan ez is számtalan alváltozatban létezett, ezeket sokszáz oldalas könyvek mutatják be. Ez a videó NEM a Moszin-Nagant teljeskörű bemutatásáról szól, hanem megmutatja alapvető működését, és vázoljuk történelmi fontosságát.
Más kérdés, hogy teszkó-gazdaságos és nyomoronc fegyverjogú országunkban rövidre vágott csövű vadászpuskát kókányoltak össze belőle. Ezzel nem volt jó lőni, és még ronda is.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A fegyver 1944-es gyártású, szovjet, nem magyar, tehát akár még harcolhatott is a második világháborúban.

Klasszikus forgó-tolózáras ismétlő rendszerű fegyver, fixen beépített, lenyitható aljú szekrénytárral, melyet felülről, töltőléccel töltenek háborúban a katonák. A tár befogadóképessége 5 db lőszer.

A lőszer a 39M 7,62×54 R peremes puskalőszer, melyet az orosz, szovjet, FÁK, VSZ, baráti és csatlósállamok számtalan fegyvere tűzelt, ezek felsorolása is oldalakat tenne ki. A lőszer a mai napig rendszerben van Magyarisztánban is, az SzVD távcsöves öntöltő puskák mellett a PKM géppuskákban is ezt alkalmazzák.

A vadásziasított modellen utólagos biztosító van, és a rövidebb cső és könnyebb ágyazás okán jó keményet rúg, és borzalmasan hangos, a torkolattüze pedig sötétben vakuszerűen villan és olyan másfél méteres.

Mai szemmel nézve mind hadi- mind vadászfegyverként borzalmas, talán a hagyományőrző történelmi lövésszámokban van némi keresnivalója. Nomeg a történelem! Gurráááááááá!!!!

Vélemény, hozzászólás?