Zoraki 917T – Achtung Sisirip, Sisirip!!!

Azt hiszem János megint nem volt színjózan vágáskor. Ellenben a török gázpisztolyipar legújabb – de már két éve ígérgetett – terméke joggal okozhat bódulatot ezen fegyverkategória kedvelőinek. Nomeg ugye tudjuk, a NOFT (Nagy Októberi FegyverTörvény) idén sem jött el, továbbra is kizárólag gáz-riasztó fegyver az, amivel a magyar polgár közterületen védekezhet.
A Glock 17-et másoló Zoraki 917 erre a piacra robbant be a héten, és sok szempontból kivételes darab, elég ha minőségét és elsütőszerkezetét nézzük.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A Zoraki 917 nem tökéletes formai másolat, de ennek vélhetően fő oka, hogy a Glock általi bepereléstől tartottak.

Az Atak Arms által gyártott Zoraki 917 T a mi banánköztársaságunkban csak 9 mm PAK gáz-riasztó kivitelben hozzáférhető (nem, a szimpatikus fiatalember á
llításával szemben nem jött új korszak), míg az orosz-ukrán-román stb. piacra a .45 Rubber szerelt lőszeres gumis kivitel is készül.
A mienkbe 17+1, abba pedig 9+1 töltény fér.

A Zoraki 917 kidolgozása példás, az illesztések gázfegyver-szinten csúcsminőségűnek számítanak, a tokhoz felhasznált műanyag is remek fogású, tapintású.

Az elsütőszerkezet furcsa. Belső kakasos, billentyű- és markolatbiztosítós, ellenben DA/SA. A markolatbiztosító megnyomása nélkül mód van feszteleníteni, de nekem ettől pszichikai problémáim vannak. De az tény, hogy tűzkészen viselhető.

Acél is sok van a fegyverben:
-hüvelykivető orr
-hüvelyvonó
-kakasrugó megvezető lemez
-elsütő lemez
-kakasba épített revolverező kilincs
-helyretolórugó vezető rúd
-csőben végigfutó betét, beleértve a töltényűrt és a rakétázótoldat menetét is
-szánakasztó
-acélbetétes a szánakasztó fészke is.
-természetesen a tár is acéllemezből készül.
-rugók, csapok.

Szétszedése is pofonegyszerű a lehúzható szétszedőkarral.

A teszt során 50 db Umarex-Walther és 50 db Fiocchi riasztót lőttünk el. A Fiocchi hibátlan volt, az Umarexszel volt 2 db akadály, de ebből a második tippem szerint egyszerűen abból jött, az egykezes kolléga felakasztotta a szánt.

(Önvédelemre csak revolvert.)

De összességében kiválóan teljesített az új török gázpisztoly, a www.9mm.hu fórumozói gázzal is megfuttatták, ott sem vallott szégyent. Így tehát Tarkanra kellett táncolnom…

(A végén látható Alien jelent tekinthető megemlékezésnek a világ első műanyagtokos pisztolyára a HK VP70-re, mely az Aliens-ben a Space Marines oldalfegyvere volt.)

Vélemény, hozzászólás?