CZ83 7,65 mm Browning pisztoly 1. rész

CZ83 7,65 mm Browning

 

A csehszlovákok mindig is élen jártak a kézilőfegyver-fejlesztésben a keleti blokkon belül. A CZ82 pisztoly 9×18 mm Makarov kaliberben ergonómiailag, tárkapacitásban, elkészítési minőségben messze verte a “béketábor” többi ilyen kaliberű hadipisztolyát. Az 1980-as évek elején rendszeresített fegyver teljesen kétkezes volt a szánakasztó kivételével, kétsoros tárába pedig 12 db lőszer fért, nem csak 7-8 db. Mindehhez nagyon kényelmes markolat, hódfarok és kellemesen kompakt, kb. Walther PP-nek megfelelő méret és tömeg tartozott. Ennek a fegyvernek a nyugati exportváltozatai a CZ83-asok 7,65 mm Browning (lásd tesztfegyverünk) és 9 mm Br. Short kaliberben.

A kisebb 7,65-ös tárkapacitása 15 db lőszer, így a csekély teljesítményt nagy tűzerővel kompenzálja, ami esetünkben nem csak reklámszlogen, hiszen a kicsiny hátrarúgás miatt szinte géppisztoly-tempóban üríthető a tár, úgy, hogy 5-7 méterről jó eséllyel a célszemély mellkasában lesznek a találatok. A pisztoly kedvelt volt azon dél-amerikai államokban, ahol kalibermegkötés van a civil fegyvertartásnál, és 9 mm-es lövedékátmérő már tiltott.

Nekem alapvetően egy problémám van a típussal: a biztosítókar túl kis íven mozog, könnyű stressz alatt véletlenül bebiztosítani. A fegyver egyébként DA/SA elsütőszerkezetű külsőkakasos, kakas biztonsági állással és repülő ütőszeggel, tűzkészen biztonságosan viselhető.

A videó második részében foglalkozunk a beltartalommal, részleges szétszereléssel, a nagyobb távolságú szórással és persze a GÁZ-RIASZTÓ konverziójával is a pisztolynak!

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.