CZ83 7,65 mm Browning (éles) és 9 mm PAK (gáz-riasztó) 2. rész

CZ83 – itt gázpisztolyként

 

Folytatjuk az egykori csehszlovák hadipisztoly polgári változatának, a CZ83-nak a mozgóképes bemutatóját. Annyival fűszerezzük ezt meg, hogy az egyik hazai gyártó által 9 mm PAK kaliberű gáz-riasztóra alakított példányt is kipróbáljuk/ismertetjük az éles 7,65 mm Browning kaliberű mellett. Sajnos ismét bebizonyosodott, hogy még merev fix cső és közel azonos méretű eredeti lőszer esetén sem nagyon lehet megbízható öntöltő éleskonverziós gázpisztolyt készíteni. Ez sem lett az, pedig ilyen kompakt méretben, tűzkészen viselhető, full acél fegyver 12-darabos 9 mm PAK tárkapacitással nagyszerű lenne. Csak éppen táranként 2-3 akadály riasztóval az szilveszterezni is sok. Érdekes azonban, hogy maguk a csehek is készítették 9 mm PA kaliberben a fegyvert, de az szerelt lőszeres gumilövedékes volt.

A videóban megmutatjuk milyen remek és egyszerű a részleges szétszerelés (még a pofonegyszerű PP-megoldáson is tudtak javítani), és a szánakasztó- valamint hüvelykivető orr is lényegesen jobb konstrukció lett. A teszt során Magtceh és Sellier and Bellot 7,65 mm Browning FMJ lövedékes lőszereket használtunk, kompakt hadipisztolyhoz képest felettébb használható szabadkezes szórást tudtunk elérni, fejlövés még 18-20 méterről sem lenne vele nagy feladat. Ebben nagy szerepet játszik a nagyméretű, jól látható irányzék.

Sajnos a tesztpéldány nem volt teljesen megbízható, a tárban “nosediving” jelenséget mutatott a lőszer időnként, azaz lövedékkel előre bebillent lefele, csőretöltési hibát okozva. Itt persze sanszos, hogy a tár a hibás, mert korábban többször használtam ilyen pisztolyokat, ami hibátlanul üzemeltek.

 

A gyártó oldala: www.czub.cz

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.