BUL SAS II (.40 S&W) és M5 Ultra-X (.45 ACP)

BUL SAS II és M5 Ultra-X szubkompakt

 

Az izraeli BUL SAS pisztolyának első generációját (mely a spanyol SPS-sel közösen készült) jó néhány éve már bemutattuk fegyvervideóinkban (http://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideok/bul-sas-a-heber-latino-2011/). A mostani anyagban kissé átdizájnolt SAS II sportpisztoly kerül sorra .40 S&W (16+1) kaliberben, valamint a BUL M5 sorozatából egy “igazán cuki” .45 ACP (10+1) szubkompakt, az Ultra-X. Ezek a fegyverek lényegesen megfizethetőbbre árazott alternatívái az eredeti amerikai STI 2011-eknek.

 

A SAS II a jól ismert STI 2011-klón platformra épülő hibrid acél-műanyagtokos IPSC standard kategóriás sportpisztoly, súlyos dust coverrel, teljes hosszúságú helyretoló rugó vezetőrúddal, bull csővel (nem is egy leányálom a szét- és összeszerelése). Ha azok a részek is bent maradtak volna, amit ezzel elszöszmötölünk, akkor félórás lenne a videó. A pisztoly nagyon jól elkészített, finom sütésű, jól látható irányzékokkal, azonban egyszerűen képtelenség volt vele pontot lőni a rendelkezésre álló Magtech lőszerrel. Hogy ennek az oka pontosan mi lehetett? A kissé kotyogó cső? A lőszerrel való inkompatibilitás? Vagy, ahogy egyesek azt mesélték, hogy korábban ezzel a fegyverrel véletlenül 9×19 mm Lugert tüzeltek?

 

A nagy pisztolyt mindenesetre a .45-ös törpe alaposan lefőzte, minden lőtávon sokkal jobb szórást tudott, és a nagy impluzusú lőszer hátrarúgását szépen elnyelte a teleszkopikus helyretolószerkezet. Ellenben míg a SAS II-vel csak egy akadályunk volt, addig az M5 szubkompakttal sok. Amint lazábban fogtuk meg, csőretöltési vagy kivetési hiba fordult elő, nem is mindegyik volt gyorsan elhárítható. Úgy tűnik a rosszindulatú amerikai mondás ismét beigazolódott: egy M1911 vagy pontos, vagy megbízható.

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.