9×22 Major – egzotikus magyar kaliber

Jánosnak nincs érzéke a különlegességekhez, egy másik mátrixban mozog – lásd Retay Eagle videó. Pedig szerintem a 9×22 Major lőszernek már a külseje is izgalmas, és egyáltalán nem unalmas a téma.
Azért is érdekese, mert bár külföldi sugallatra, de magyar, MFS fejlesztés volt, valamikor a az 1990-es évek végén, megelőzve a hasonló .357 SIG-et. A lényeg: közel .357 Magnum teljesítmény öntöltő pisztolyból.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A 9×22 Major a .357 SIG-hez hasonlóan a .40 SW hüvelyére épül, melynek nyakát összehúzták 9 mm luger lövedékhez. Az eredmény nagy lövedéksebesség, magas gáznyomás, IPSC major faktorának megléte.

OPEN IPSC pisztolyokhoz kiváló opció lehetett volna, ha elterjed, de értelemszerűen egy kis kelet-európai cégnek erre esélye sem volt.

A fegyver, amiből kipróbáltuk egy Para-Ordnance (szintén magyar gyökerű) 16-40-ből épített fegyver, növelt tártölcsérrel, kompennzátorral, red dottal és mindenféle hegesztésekkel-reszelésekkel.

A hangja nagyon bántó, de a hátrarúgás tekintetében nagyonis lágy, nagyon gyorsan újra célon van a fegyver, szinte már túlzottan is hatékony a kompenzátora.

Úgyhogy szerintem ebben a videóban akkor sem Bud Spencer a sztár. Még ha fegyvergyárat is neveztek el róla…lásd Pedersoli:-))

Vélemény, hozzászólás?