Belépő szint: Gamo P900 és Hatsan M25 csőletörős 4,5 mm-es légpisztolyok

Hatsan Mod. 25 és Gamo P900 légpisztolyok

 

Az egylövetű csőletörős légfegyver az a kategória, mellyel talán a világon a legtöbben kezdték el a fegyverekkel való ismerkedésüket. Mostani videónkban két abszolút belépő szintű, 150 euró alatti árfekvésű, 4,5 mm-es csőletörős légpisztolyt mutatunk be és tesztelünk. Ne tessék tehát ezektől az eszközöktől 10x-20x ennyibe kerülő precíziós sporteszközök képességeit elvárni. Ezek olcsók, és persze üzemeltetésük is olcsó, elég pár doboz kommersz diaboló lövedék, meg némi izomerő, még szén-dioxid sem kell! Ezek az eszközök feladatukat tekintve nagyon ritkán lesznek körkörös lőlap ellen használva, sokkal inkább sörösdobozok, üres töltényhüvelyek és lőszeresdobozok lesznek a célpontok, mint ahogy jóllakott óvodásként magunk is ezekre lőve örömködtünk, kb. 7-8 méterről.

A kettő eszköz közül a spanyol Gamo P900 az olcsóbb, gyengébb (kb. 105 m/s), szinte teljesen műanyag (a dugattyú és hengere, valamint a csőbetét persze acél), mindössze 530 gramm. Sokkal kevésbé bizalomgerjesztő, mint amilyennek lövés közben bizonyult, mert lőni egyáltalán nem olyan rossz vele, a sütése is teljesen élvezhető ebben a hobbi/játék mezőnyben. A sárga nézőkebetétet nem értem, de van fekete filctollam. 7 méterről 5 lövésből 2-4 centis (CTC) szórásokat tudtam vele lőni, a Hatsan ugyanezt 10 méterről is tudta. De a Gamo P900-zal is gond nélkül sorozatban eltaláltam a 12/70 sörétes hüvelyt 7 méterről, sőt, egy esetben a .223 Remingtonét is.

A Hatsan (bocs a szóviccért a videóban!) M25 jóval komolyabb, súlyosabb egyéniség, ez már kb. 150 m/s-ot tud. Emiatt aztán egy egyszerű hátraúgáselnyelő megoldást is építettek bele, a dugattyúház el tud mozdulni a markolathoz képest. A felhúzáshoz pedig egy műanyag csőhosszabbítót kell a fegyvercsőre ráhúznunk. A Hatsan M25 esetében persze az orrnehézség és az eszköz tömege nem is teszi alkalmassá ifjúsági légfegyverként, ez felnőttek kezébe való inkább.

A Gamo P900 nézőkéje oldalban, a Hatsan M25-é oldalban és magasságban is állítható, célgömbjük fénygyűjtő szálas.

Összességében sokkal jobban szórakoztam ezekkel a belépő szintű játszóeszközökkel, mint vártam, és persze mindkettő hibátlanul köpködte az ólmot végig.

 

Köszönjük a tesztfegyvereket a www.onvedelmibolt.hu -nak!

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.