Szigeti-féle számszeríj, a magyar Tell

Az mindig örömteli, ha fegyveres területen valami hazai termékkel találkozhatunk, most a www.nyilpuska.hu oldalt üzemeltető budapesti Szigeti János által gyártott csigás számszeríjat próbálhattuk ki. Az általunk kipróbáláshoz kapott fa, acélhegyű sportvesszők tömege kb. 30 gramm, gyári adatok szerint 80-85 m/s a kezdősebesség, tehát olyan 100 joule környéki torkolati energiával számolhatunk. Ez egy .22 LR lőszer energiája egy hosszabb csövű pisztolyból. A számszeríj maga 150 fontos, tehát kb. 70 kg megemelésének megfelelő a felhúzáshoz szükséges erő, ami egy izmosabb felnőtt férfinak is jelenthet némi kihívást.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A számszeríj alapja egy mahagónivöröses színre pácolt kőrisfa ágyazás. Ez kb. 80 cm hosszú, eléggé vaskos, talán a pisztolymarkolat részen túlzottan is. Kisebb kezűeknek nem lesz kényelmes. Az ágyazás síkjába nem süllyesztett, hanem kiemelkedő csavarfejek és anyák kissé indusztriális benyomást keltenek.

Az ágyazás elején találjuk az acélkengyelt, mely a felhúzáshoz szükséges, majd maga az íj következik, mely csigás (excentrikus) konstrukciójú, kb. 50 cm fesztávolsággal. A csigás megoldás előnye, hogy így sokkal kisebb erőbefektetéssel tudjuk megfeszíteni a számszeríjat, mint egy hagyományos, csiga nélküli esetében.

Mi kb. 20 lövést adtunk le, tapasztalatunk szerint a felhúzás során az első kb. 10-15 centi bizony bitang nehéz, aztán a csigának köszönhetően sokkal könnyebb lesz a felhúzás. A sütés nem sportpisztolyos, de ennek ellenére 10-15 méterről tökéletesen a célzott pontra tudtunk lőni.

A tesztelt számszeríj ára távcső nélkül olyan 62 ezer forint jelenleg (2012. augusztus).

Vélemény, hozzászólás?