TDI Kriss Vector .45 ACP öntöltő karabély

A lőfegyvergyártásban hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy már minden ki van találva, nem jönnek gyökeresen új megoldások. Ebben persze sok igazság van, bár az utóbbi negyedszázadban a fegyverek szerkezeti anyagai terén valóságos forradalom zajlott le a műanyagok és egyes egzotikus fémek térnyerésével. Most viszont egy olyan fegyvert sikerült tesztelnünk, a TDI Kriss-Vektort, melynek elrendezése és zárszerkezete hoz gyökeresen újat a kézilőfegyverek világába.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az új – francia-svájci-amerikai – konstrukció szíve a zárszerkezet. Lényegében egy olyan késleltetett tömegzáras konstrukció, ahol a zár hátramozgásának erővektorát átalakítja a szerkezet egy lefelé irányuló mozgásra. Ezáltal egyrészt kisebb a mozgó zártömeg, az is lassabban mozog, és a lefelé irányuló mozgás egyben ellene dolgozik a felfelé irányuló felcsapódást okozó nyomatéknak, kioltja azt.

A kisméretű zártest a hátsó részén levő két hengeres nyúlványon keresztül csatlakozik a helyretoló rugó végén levő elemhez. Ez tulajdonképpen egy kettős ferde sínpálya, amelyet a hátramozgó zár lefelé kényszerít, a csőre nézve merőlegesen, lefelé álló helyretoló rugó ellenében. Magán a ferde sínpálya egységen ráadásul van egy műanyag puffer is, tovább lágyítva a mozgást.

Mivel mindez a helyretolórugó, vezetőrúd, ferde sínpálya egység a tárfészek mögötti házban foglal helyet, a Kriss Vektor fegyvereknek olyan formája van, mint semmilyen más géppisztolynak. Inkább egy Hilti-ütvefúró jutott eszünkbe…

A szokatlan külső ellenére azonban a kezelőszervek nagyonis hagyományosak, és a részleges szétszerelés is nagyon gyors és egyszerű.

Az álatlunk kipróbált CRB, azaz öntöltő karabély változatú Kriss nagyon megbízhatóan működött, pontos, és tényleg gyakorlatilag nincs felcsapódás.

A fegyver ára közel 700 ezer forint.

Bővebben a 2012 szeptemberi, 173. Kaliberben olvashatnak a fegyverről!


(Köszönjük a tesztfegyver biztosítását a www.tacticalcenter.hu fegyverszaküzletnek!)

Vélemény, hozzászólás?