Röhm RG725 – egykori csúcsmodell

A Röhm egykori csúcsmodelljéről, a nikkelezett, famarkolatos RG725 gázpisztolytípusról forgattunk egy kis videót. Önmagában ez csak egy igen jó minőségű, masszív gázpisztoly lenne, műszaki érdekességét azonban az adja, hogy eredetileg .35 Knall kaliberre tervezték és gyártották, RG735 néven. Azonban mikor a PTB bevonta azok gyártási engedélyét, rohammunkában át kellett tervezni az újabb, rövidebb 9 mm PAK töltényre, aminek számos nyomát találjuk a fegyveren.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az RG725 esetében az elődmodellről megmaradt nagyon hosszú, csak lapáttenyerűeknek kényelmes markolat, a kettős tárkioldó, és az irdatlan méretű hüvelykivető nyílás is.

A nagy és nehéz gázpisztoly rejtve hordásra nem éppen ideális, de acél csöve, acél tűzfala, részben acél elsütőszerkezete, acélbetétes kakasa mind-mind ideálissá teszik tartós szilveszteri örömködésre, nem fogja megadni magát sok ezer lövéstől sem.

Ez a verzió a kakas biztonsági állása miatt tűzkészen is viselhető, ennek ellenére önvédelemre már csak azért sem javasolt, mert a mai töltényekkel nem igazán üzemel megbízhatóan. Mi mindenképpen csőtorkolatba tekerhető szűkítést javaslunk.

A részleges szétszerelése pofonegyszerű, olyan, mint a Walther PP-nél, csak összerakáskor ne feledjük el visszapattintani a külső szánakasztókart.

A tárkapacitás mai szemmel már kicsi (8 db), főként a fegyver méretéhez, hiszen sokkal kompaktabb utódmodellbe, az RG88-ba is csupán eggyel fér kevesebb.

Az RG725 a maga idejében csúcsmodell volt, és rendkívül drága, ma már inkább csak gyűjtői értéke van, de akár 25-35 ezer forint közti áron is beszerezhető.

Vélemény, hozzászólás?