Keserű Secret Police – egy gázpisztoly 15 évvel ezelőttről

Keserű Secret Police 9 mm PAK 6+1 gázpisztoly

 

Ismét visszaugrunk a múltba, méghozzá 15 évvel ezelőttre. A gázpisztolyok tartásának 2004-es felszabadítása utáni egyik első hazai gyártású gáz-riasztó pisztoly ez, melyet sebtében, a betiltott TP2000 flóbertek bázisán hozott létre a Keserű Művek. A Secret Police típus alumíniumtokos, acélcsöves, két féldarabból összecsavarozott spiáter szánnal és csak single action külsőkakasos elsütőszerkezettel.
Érdekesség még a lővonalbeli adogatás, emiatt is a furcsa tárazás és derékszögben álló markolat. Az már viccesebb, hogy a tárba 7 töltény fér, de csak akkor tölthető be a markolatba, ha csupán 6 db van benne.

A típusjóváhagyó vizsgálati jel és az alig-akasztózott cső is kifejezetten gyűjtői, technikatörténeti szempontból teszi érdekessé ezt a darabot.
A teszt során tapasztalható akadályok a hüvelyvonóra vezethetőek vissza, de mivel 15 éves a fegyver sem a hüvelyvonó jelentős kotyogása, sem annak rugójának gyengesége nem biztos, hogy vásárláskor is fennállt. De ez ma már nem is önvédelemre vagy lövöldözni van, inkább nosztalgiázni.
Azóta pedig az olcsó török gázpisztolyok és a drága vizsgáztatás teljesen megszüntették a hazai nem-gumis gázfegyvergyártást.

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.