Magnum Defender-M és Pitbull M-12: ugyanaz, mégis más

A Keserű Művek a gumilövedékes muzeális és gáz-riasztó fegyverek terén nem hagyja unatkozni az embert. Idén tavasszal például kijöttek a Pitbull M–12-vel, ami viszont ránézésre tökéletesen ugyanolyan, mint a korábbi Magnum Defender-M. Mi akkor az újdonság?

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A különbség a régi és jól bevált Magnum Defender-M-hez képest a cső kialakítása. A régi típusnál klasszikus gáz-riasztó csővel szembesülünk. Az akasztó egy vastag acéllap, mely a csőfurat keresztmetszetének kb. 50%-áig felülről belóg. Ez ugyan tökéletesen jól bevált, de megvan az a veszélye, hogy az esetleges gyengébb minőségű gumilövedéket megvágja, károsan befolyásolva annak ballisztikáját.

Az új Pitbull M–12 estében viszont a vékony falú acél csőbetétet acélgolyóval megnyomják egymás után, két átellenes oldalán. Így szemből benézve a csőbe olyan, mintha két „hupli” lenne szemközt egymással, egy durván H-alakú szabad teret hagyva.

Ezektől eltekintve viszont a régi és az új tökugyanaz: DA/SA, spiáter elsütőszerkezetű, alutokos (acél tűzfalas) gáz-riasztó revolverek, 9 mm R Knall kaliberben, 12 mm-es gumilövedék kilövési képességgel.

A tesztek során használt Umarex-PTS riasztóval olyan 50 joule környékén tudnak. Sajnos az új modell gyárilag már 4-5 méterről is legalább 30 cm-re felfele hordott.

A spiáter dob ellenére is alig fél kilogramm körül van a tömegük, könnyen viselhetőek, így a nyers kidolgozás ellenére is meg lehet kedvelni napi viselésre. Meg főként az árával hódít úgyis, ami 30 ezer forint körüli, amivel jelenleg (2012 tavasza) a legolcsóbb gumiképes gázrevolver a piacon.

(A tesztben szereplő Magnum Defender-M a DAO-ra alakítástól, rövidebb markolattól és megreszelt irányzékoktól eltekintve teljesen gyári állapotú.)

Vélemény, hozzászólás?