Keserű Pitbull-19M (“SzuperPitbull”) gumilövedékes gázrevolver

Keserű Pitbull-19 m 12 mm gumi/9 mm R Knall

 

A Keserű Pitbull több mint 10 éve van velünk, sokféle verzióban, de ez a most bemutatásra kerülő a csúcsmodell, ami annyira át lett designolva (Binder Tamásnak köszönhető a formaterv), hogy már szinte csak nevében azonos az alapmodellel.

A Pitbull-19M esetében ugyanis CNC-vel forgácsolt alumíniumtok és alumíniumdob alkotják a fegyver fődarabjait, az acél DAO elsütőszerkezet rejtett kakasos lett, és a legeslegelső széria kivételével immár a dobforgató koszorú is acélból készült, csakúgy mint a tűzfal. Újdonság még a kisebb kezűeknek kifejezetten kényelmes új markolathéj és a markolatkeret Alfa-markolat kompatibilitása.

Ami maradt: a csőbetét vékony acélcső, 2 db benyomott akasztóval és egy keresztstifttel.

A sütés kifejezetten lágy volt tesztfegyverünkön, talán túlzottan is, mert kb. 50-60 leadott lövésre esett 2 db elcsettenés is, igaz mindkettő másodikra elsült. Egyebekben kifogástalanul működött a pillekönnyű jószág, mely működésében azért azonos a többi Pitbullal, a dobot egyben kell kivenni és abba gumilövedéket (12 mm) szemből bezsírozva kell betölteni, a 9 mm R Knall riasztópatront (Geco) pedig hátulról.  Ezzel a torkolati energia kb. 50-60 joule, bármi egyebet betöltve a fegyver és a lövő sérülése benne van a pakliban. Hatásos lőtávolsága a gázgumis kategóriának megfelelően kb. 3-5 méter, mi 8 méterről is kipróbáltuk, nagyjából az a határ az, ahol még mellkason belül vannak a lövések. Kritika még, hogy az irányzék kicsi és a fényes alu nézőke és célgömb nehezen rendezhetőek.

A típusból még kisebb példányszámban készült teljesen rozsdamentes acél kivitel is, de Szuperpitbullból olyan kevés készült, hogy inkább gyűjteményi státuszú, mint napi viselésre befogott holmi. Különösen, mivel a gázgumis kategória 2023-tól megszűnik és C1 bejelentéshez kötött formában lehet majd csak megvásárolni a 2019/69 EU-nak nem megfelelő gázfegyvereket.

 

A gyártó oldala:

www.keseru.hu

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.