Onesta-GR-SA Gumilövedékes GÁZrevolver

Az Onesta gumilövedékes muzeális revolverek a maguk brutális 80-120 joule-os torkolati energiájával és a 18 mm-es gumilövedékkel a nem halálos önvédelem igazán letaglózó eszközei. 2011-ben rövid időre gyártásban volt a DAO-változat, mely nem igazán nyerte el tetszésünket a pocsék ergonómiája okán. Mindkettőről látható videó portáljainkon (www.kaliberinfo.hu, www.fegyvervideo.hu), illetve cikk is volt róluk a Kaliber magazinban.

Most következik a nemrégiben megjelent gumilövedékes gáz-riasztó változat, melyre már viselési engedélyt is ki lehet váltani. Ez csövének dúsabb akasztózottságában és a dob átömlőfuratában tér el elsősorban elődeitől.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A tesztben szereplő fegyvert némi fegyvermesteri beavatkozással rejtett viselésre valamivel alkalmasabbá tettük – bár a brutális méretek miatt az így sem igazán reális opció, legfeljebb télikabát alá. A nézőke és a célgömb is alacsonyabb profilú lett, a dobtengely végét is lekerekítették. De a legfontosabb a megfoghatóvá reszelt markolat, amivel végre emberi kéz is tudja kezelni ezt a monstrumot.

Teljesen megbízhatóan működött (kb. 30 löves, Umarexszel és Lapuaval vegyesen), a tomitesgyari es a kaucsuk-profi gumikkal egyaránt, nem volt átégés Lapuával sem.

Olyan 5 méter felett elkezdi szétszórni a lövéseket, nyilvánvalóan a gáz-riasztó cső durvább akasztózása miatt, de 5 méterig olyan 15 centin beluli a szórás (4-lövéses) nem túl odafigyelős célzással is. 10 méterről már a lapon sincs, de az amúgy is irreleváns egy gázgumisnál.

12 mm-es pozdorja lapot játszva átviszi 2 méterről, nem gyenge. Ugyanakkor látható, hogy egy vaslemez vödrön mekkora (40 mm-es) nyomot hagy, miközben a benne levő üres hüvelyeket szétszórja a levegőben.

Vélemény, hozzászólás?