Keserű Onesta-20M gumiképes gázrevolver

Keserű Onesta-20M gumiképes gázrevolver

 

A Keserű Művek lakásvédelmi gigarevolvere, az Onesta ugyan készült gáz-riasztó besorolású, 2 benyomásos akasztóval bíró csővel, de 150 kiló testtömeg és 2 méteres magasság alatt nem nagyon esélyes azokat rejtve viselni. Ellenben az új Onesta-20M kb. 25%-kal kisebb, könnyebb, de ami még fontosabb, hogy potenciálisan SOKKAL LAPOSABB. Ugyanis a 4-lövetű dob nem hengeres, hanem egy lekerekített négyzet keresztmetszetű, így a két dobfurat közé a kakast (és az ütőszeget) leeresztve a fegyver olyan lapos, mint az “eggyel-kettővel kisebb méretű” Revenge-14M.

De nem is ez a legnagyobb fejlesztés rajta, hanem a modernebb formaterv és az anyagok meg a gyártástechnológia. A formaterv némileg Chiappa Rhinos beütésű, Binder Tamás alkotása. A tok és a dob az eredeti Onestától eltérően nem öntött alumínium, hanem CNC-forgácsolt, sokkal szebb, precízebb kidolgozású. Az elsütőszerkezet pedig nem spiáter, hanem acél (bár ez ilyen anyagvastagságoknál műszakilag teljesen indokolatlan!). Nyilván ez a fegyver csak igen kis szériában készült és persze sokkal drágább is, mint az alap Onesta.

Egyebekben töltése (dobtengely kivételével vehető ki a dob), üzemanyaga (19,3 mm zsírozott gumi/9 mm R Knall), kezelése (csak single action), teljesítménye (80-120 joule) ugyanaz, mint az alap, jól ismert, elterjedt Onestáé. A korai gyártású tesztfegyveren azonban volt egy hiba, a két töltényűr közötti biztonsági helyzetbe leengedett kakas rendszeresen megszorult, kiékelődött, így sajnos a gyártóhoz való visszavitel nem volt elkerülhető, ahol 10 perc alatt orvosolták a problémát, azóta hibátlan az eszköz.

Jelentős javulás még, hogy az emberi kéz számára megfoghatatlan méretű eredeti Onesta markolat helyett egy kifejezetten kényelmes került a 2020-as fejlesztésű modellre, igaz egy kis recézést/érdesítést elviselt volna ez is.

Bővebben a fegyverről a 2021. januári (273.) Kaliber Magazinban lehet majd olvasni!

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.