Glock 21&26 víz alatti lövészet – Cousteau kapitány is bekaphassa!

Mert a nemzetközi helyzet fokozódik, ellenséges békaemberekkel bárhol összefuthatunk. Jó is, ha van nálunk egy Glock. Vagy kettő!
A tesztben .45 ACP Glock 21 és 9 mm Luger Glock 26 került kipróbálásra a megfelelő engedélyek birtokában.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A teszt során csak teljes köpenyes (FMJ) lövedékkel szerelt lőszert használtunk, hiszen egy expanzív lövedék a megnövekedett nyomás hatására már a csőben kinyílt volna. A Glock 26-ból 50db Fiocchi, a Glock 21-ből 25db Fiocchi illetve 25db Sellier & Bellot lőszert lőttünk el.

Azt tapasztaltuk, hogy a .45-ös lőszer gyári állapotában hajlamosabb a beázásra. A Fiocchi egy kicsit tovább bírja, de ez is csak 3-4 lövést jelent, a Sellier & Bellot-ból a második lőszer már rendszerint elcsettent. Furcsamód a Luger lőszerek közül nem ázott be egy se.

A működés tehát kipipálva, a teszt második célja a lőtáv megállapítása volt. Ahogy vártuk, a 9 mm Luger messzebbre jutott a víz alatt, szám szerint 15-17 méterre. A nagyobb csőtorkolati energiával, de nehezebb, nagyobb átmérőjű és lomhább lövedékkel bíró .45 ACP nagyjából 8 métert tett meg, mielőtt energiáját elveszítve elmerült volna.

Azonban ezen a távolságon gyakorlatilag veszélytelenre lassul le mindkét kaliber, 2-3 méteren túl az ölőhatás megléte erősen kétséges.

(Egyúttal eképpen emlékeznénk meg Pelikán elvtárs halhatatlan megformálójáról, Kállay Ferencről. RIP)

Vélemény, hozzászólás?