Gázfegyver hatékonyságnövelés – kapszULacin

FONTOS: OLVASSD EL A SZÖVEGET, KÜLÖNBEN NEM ÉRTED A VIDEÓT!
A Kaliber magazin saját humán tesztjei alapján a gáz-riasztófegyverek akkor a leghatékonyabbak, ha kapszaicin (PV) és orto-klór-benzilidén-malonsav-dinitril (CS) hatóanyagú gázpatronokat felváltva tárazunk, és mindig ráduplázunk a támadóra. Most egy teljesen legális, házilagos hatékonyságnövelő megoldást mutatunk be a gázrevolver-tulajdonosok számára.
Ennek lényege, hogy a 9 mm R Knall CS-gázpatron ELÉ egy 120 mg kapszaicin (PV) hatóanyagtartalmú zselatinkapszulát (gyógyszeriparban használatos) töltünk be a revolverdob szűkítésébe. Ez működhet persze önmagában, riasztóval is.
A teszt kivitelezését köszönjük a www.9mm.hu fórumozóinak: Fortitu, Thomaster és Icebull tagtársaknak!

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Hangsúlyozzuk persze, hogy a technika még kísérleti fázisban van csupán!

A vegyesen tárazás és duplák által garantált kétféle hatóanyag kijuttatása kapcsán nyilvánvalóan adódik: miért nincsen vegyes töltetű, mindkét hatóanyagot tartalmazó gázpatron a piacon?
Ugyanakkor olyan 3 évvel ezelőtt a revolverbe való megbízható Umarex-PTS peppertöltények is hirtelen eltűntek a piacról.

Megoldás:

Egy aukciós oldalról be is rendeltek 2 gramm 99%-os kapszaicint.
A töltés problémájára pedig az a fantasztikus ötlet született, hogy a hatóanyagot a gyógyszeriparban használatos zselatin kapszulába kellene tölteni. Ehhez pedig a .68-as pepperball (kapszaicin-por töltetű paintball lövedékek) 18 mm-es gumis revolverbe való betöltése adta az ötletet.
Némi keresgélés után sikerült kapszulát is találni. A probléma ezzel az volt, hogy pont nem volt a 9 mm-es gázrevolverek többségén megtalálható 6 mm-es szűkítőfuratba illő méret… (Megjegyezzük: a nagyobbik méret 6,5 mm-es furatú revolverekbe feltehetőleg pont jó lenne.)
A magyar kreativitás azonban ezt is áthidalta: csináljunk a két kapszulából egyet! A nagyobbik kapszula keskenyebb oldalát felhasználva fojtásként a kisebbet simán mögé lehet tölteni.

A kapszulával papírlapra lőve közelről konstatálható, hogy a kapszulából nem maradnak vissza sérülés okozására darabok kilövéskor, és a fegyverben sem maradnak darabok. Feltételezhető, hogy a zselatin egyszerűen elég a lőporgázok magas hőmérsékletén.

A hatótáv – illetve a látható felhő mérete – CS gázpatron elé rakott pepperes kapszula esetén pont akkora, mint a CS tölténnyel önmagában. Nem több, nem kevesebb. Viszont a felhő láthatóan dúsabb, mint a CS töltény önmagában.

Összességében tehát jelenleg úgy tűnik, hogy egy aránylag olcsó (200 Ft-nál kevesebb 1 teli kapszula ára fajlagosan) megoldással szinte megduplázható az önvédelemre az átlagpolgárnak egyedül legális eszköz, a gáz-riasztó fegyverek hatékonysága.

Vélemény, hozzászólás?