Ekol Aras/Aras Compact gázpisztoly

A rengeteg török gázpisztoly között némiképpen elsikkad az Ekol Aras és Aras Compact (= Keserű Red Agent és Red Agent Compact) modellcsalád. Pedig a pár évvel ezelőtti erőteljes modellfrissítés eredménye egy kifejezetten használható darab lett. Az Ekol Aras az Umarex Browing GPDA szolgai másolata (mindkét generációt tekintve), viszont 10 helyett 15 darabos tárkapacitása van 9 mm PAK kaliberben.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Sokkal masszívabb és megbízhatóbb lett (csavarrugó a kakas alá, megerősített szánvezető lécek), igaz a fegyver túlnyomó része továbbra is spiáter.

Az Aras azon ritka olcsó gázpisztolyok egyike, mely biztonságosan hordható tűzkészen, csőretöltve. A DA/SA elsütőszerkezet ugyanis egy kétkezes fesztelenítőkart és kakas biztonsági állást is kapott.

A sütés kifejezetten használhatóbb érzetű lett, volt ugyan revolverezve elcsettenés, de kb. 10-ből csak egyszer, és másodikra az is elment.

A Sellier and Bellot 9 mm PAK teszttölténnyel egészen megbízhatóan üzemelt az Aras Compact nikkelezett kivitele, egyszer volt, hogy a szánt nem mozdította hátra kivetésig a töltény gáznyomása. (Értelemszerűen: ha lehet (van bele gáztöltény), önvédelemre csakis revolvert!)

Az Umarex modellhez képest durván feleannyiba (30 ezer alatti, mkh fecnivel együtt) kerül a török, és műszakilag annyi a hátránya, hogy nem tettek kakasába acélbetétet.

Vélemény, hozzászólás?