CZ45-konverzió 8 mm K gázpisztoly

A csehszlovák CZ45, avagy a “6,35-ös Zbrojovka” a létező szocializmus tipikus párttitkári önvédelmi pisztolya volt, az akkori kiváltságosaknak. Most a szomszédos Szlovákiában alakítják át őket 8 mm Knall gáz-riasztó fegyverré, mely így ott és itt is szabadon tartható (igaz, ott szabadon is viselhető). A videóban némi bolsevik életérzés mellett megmutatjuk az átalakítás egyébként kifejezetten igényes, és kívülről alig észrevehető módját is, például a fegyver csöve kiszerelhető maradt. Egyébként, mivel a második világháború után megjelent fegyver DAO elsütőszerkezetével megelőzte korát, ma sem megvetendő konstrukció.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A fegyvercső alapos leszűkítésén, teliakasztózásán és 8×20 mm-esnek megfelelő töltényűrön túl a szánban a tűzfali részt is módosítani kellett, hogy öntöltőként működjön. Ezt viszont nem a kinti átalakító csinálta, hanem egy itthoni fegyvermester.

A tárat is át kellett alakítani, így kapacitása 5 db-ra csökkent, de egy akadály kivételével egészen megbízhatóan üzemelt, nagyobb torkolattüzet villantva, mint éles eredetije. Szlovákiában az ilyen konverziók időnként kaphatóak olyan 200-300 euró közötti árfekvésben.

Vélemény, hozzászólás?