Crosman Nitro Venom légpuska, a ferdeszemű jenki

Az amerikai Crosman a világ egyik legnagyobb légfegyvergyártója- és forgalmazója. Mint az iparág jelentős része, a gyártást jórészt már kivitték Kínába. Ennek terméke a bemutatásra kerülő légpuska is. Azonban ez nemcsak egy újabb unalmas kínai csőletörős, hanem komoly műszaki újdonságot is rejt, hiszen nem klasszikus csavarrugó mozgatja a dugattyút, hanem egy légrugó, mint egyes autók lengéscsillapítása esetében.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A légrugós megoldás előnye azonnal érezhető, mikor elsütjük a légpuskát: nincs rezonancia, vibráció, feltűnően nyugodtan viselkedik az egész szerkezet. De ez látható a videóban is, hogy a lövéskor szinte csak döccen egyet, ráadásul a lövés hangja is sokkal csekélyebb, mint egy klasszikus felépítésű modellnél. Ezáltal az olcsó légpuskatávcsöveket sem veri széjjel néhányszáz lövés alatt.

A kínaisághoz mérten a kidolgozás egészen szemrevaló, kivéve a tusatalpnál megfolyt ragasztót. Persze egy kínai terméknél a hosszú távú tartósságot egy rövid tesztből nem tudjuk megismerni.

A szóráskép minőségi lövedékkel 20-25 méterről egészen használható (3-4 centi/4-5 lövés) volt szabad kézből is, ha nem rontottuk el a sütést. De azt gyakran elrontottuk, mert az elsütőszerkezet bizony eléggé kemény és inkább vadászias, mint pontlövő.

A fegyveren nem automatikus biztosítót találunk, a műanyag sátorvason belül.

A Crosman Nitro Venom 4,5 mm-es verzióban is messze 7,5 J felett tudna, így nálunk csak lebutítva kerülhet forgalomba. Mivel klasszikus mechanikus irányzék nem tartozik hozzá, így egy 3-9×32-es kínai céltávcsövet kapunk szerelékkel a kb. 70 ezer forintos alapárban.

(Köszönjük a tesztfegyvert a Nimród-Derringer fegyverszaküzletnek, illetve Fattyunak a forgatásban való segítséget.)

Vélemény, hozzászólás?