Weihrauch HW97K, a német mestermű szánalmassá lebutítva

A német Weihrauch évtizedek óta a hobbilégpuskák mezőnyének felső szegmensébe tartozik. Az egyik legszemrevalóbb és árban is a paletta felső részén elhelyezhető termékük a HW97K.
Ez bizony nem a „grószfater duplarugós szláviája”, éppen ezért a videóban szereplő erősen groteszk és alpári poénok leginkább annak tudhatók be, hogy a hazai jogi környezet miatt milyen szánalmas valamivé kellett lekorlátozni ezt a műszert.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A HW97K 4,5 mm, 5,0 mm, 5,5 mm és 6,35 mm kaliberekben készül. A mi tesztfegyverünk 5,5 mm-es (.22), amihez a gyári adatok szerint 230 m/s torkolati sebesség tartozna. Ez 1 grammos lövedékkel számolva 26 joule.

Ehhez képest légpuskánk 7,5 J alatt tudHAT csak, tehát a gyári “power” harmadára sem képes. Ennek következménye az egyetlen ujjal felhúzhatóság (harmatgyenge rugó), és az a szánalom, hogy a lőlap papírját sem lukasztja, hanem inkább szakítja 15 méteren.

De önmagában vizsgálva a merev csövű, alsókaros HW97K valóban egy igazi német műszer, kiváló kidolgozási minőségben, minden kezelőszerv finoman jár, a sütés remek, köszönhetően a Record-elsütőszerkezetnek. A légpuska automatikus biutosítással is rendelkezik, mely dugattyúház végén található, keresztben áttolandó kezelőszerv. Gyakorlatban ez inkább zavaró…mint a szlávijánál.

A merev cső még nevetséges 7,5 joule, és a filléres kínai céltávcső ellenére is lehetővé tette, hogy 15 méteren 5-ből 4 lövés egybeszakadt lukat nyisson a lőlapba (HN lövedékkel.)

Persze ha osztrák, szlovák, cseh, lengyel stb. polgárok lehetnénk, akkor 40 méterről is tudná ugyanezt ez a fegyver-lövedék kombó. És a 7,5 J feletti HW97K sem drágább, de így is közel 400 euró, távcső nélkül.

Végezetül kívánjuk minden jogalkotónak (=politikusok+igrend), aki a 7,5 J-os korlát létrehozásában és fenntartásában szerpet játszott, hogy amikor szolgálati Audijukkal túllépik a sebességkorlátozást, legalább 8 évre csukják le őket.

Vélemény, hozzászólás?