Grand Power K100 (STI GP6) – most technikai oldalról

A Grand Power gyárlátogatásos videónkat már korábban láthatták az oldalunkra látogatók. Most inkább a valóban különleges szerkezetű szlovák pisztolynak tényleg a szerkezetét mutatjuk be. A videóban szereplő Mk6 verzió utódmodelljéről a 2011 januári Kaliberben olvashatnak, mely már kapható az újságárusoknál!
(ezittareklámhelye!)

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A Grand Power pisztolyokat két dolog teszi igazán unikálissá. Az egyik a forgócsöves reteszelés, melyre a Monarchia idejéből mifelénk azért találunk bőven példát. Ugyanakkor érdekes, hogy napjainkban a nagy gyártók közül egyedül csak a Beretta konszern erőlteti ezt.

A forgócsöves reteszelés egyrészt jó, mert elméletileg pontosabbá teszi a pisztolyt a lebillenő csövesekkel szemben, és lassítja a hátrarúgásérzetet, ugyanakkor szennyeződésre és a hullámzó lőszerteljesítményre sokkal érzékenyebb.

A másik, abszolút egyedi jellegzetesség a Walther PP-hez hasonló, sátorvassal való szétszerelhetőség.

A GP K100 egyébként modern műanyagtokos szolgálati/önvédelmi pisztoly, kétsoros tárral, 9 mm Luger kaliberben, teljesen kétkezes kezelőszervekkel. Ez utóbbiak közül a bemutatott példányon hiányzik a biztosító. Ennek ellenére teljesen biztonságos, hiszen van passzív ütőszegbiztosítása és kakasának biztonsági állása is.

Az elsütőszerkezet DA/SA a legtöbb K100-nál, így itt is, a szolgálati kategóriában jónak mondható sütéssel.

(Amúgy meg miért jó egy pisztolyra ráírni a nevünket? Tudom, nem szabad szemtanúkat hagyni…)

Vélemény, hozzászólás?