Chiappa PAK-9 pisztolykaliberű karabélyként

Chiappa/Cugir PAK-9 9 mm Luger

Az olasz Chippa Armi által forgalmazott PAK-9 (és RAK-9) 9 mm Luger öntöltő pisztolykaliberű karabélyt valójában a román Cugir gyártja, akik a lefittyedt f.sz formájú előággyal bíró Kalasnyikov-klónjaikról legismertebbek. Egy ilyen miatt repült le a sapi a Ceaucescu házaspárról is.

A PAK-9 azonban elsősorban az amerikai piacra készülő jogilag pisztolynak minősülő eszköz, melyet mi rendes M4 válltámasszal, mellső pisztolymarkolattal, red dottal felszerelve PCC-ként (pistol-caliber-carbine) használtunk. A 9 mm Luger kaliberű, esetünkben Beretta M92F (opcionálisan Glock) tárakkal üzemelő fegyver AKM lemeztokot kapott és rövidke csövet, és természetesen csak szabad tömegzáras. Csukott zárpozícióból tüzel, elsütő- és biztosítószerkezete is Kalasnyikovos. Tárkioldója nyomógombos, a kalasnyikov-tárkioldó az egész előagy-tárfészek modult rögzíti. Az ergonómia okán a gyors tárcsere például kissé lassabb drágább versenytársaiénál, de nagyon szórakoztató vele lőni, pontos és könnyen uralható, igazán nyers és masszív szerszám.

A tesztfegyveren először nem volt a biztosító jól visszapattintva a helyére, emiatt lövés közben sikerült bebiztosítani,d e utóbb ezt helyreraktam a műanyag belső puffer helyes visszaszerelésével. A részleges szétszerelés amúgy az AKSz-74U-éra hasonlít, de persze nincs sem forgózárfej, sem valódi gázdugattyú.

A PAK-9 összességében 2XX ezer forintos árával nagyon versenyképes szereplő a PCC-piacon és nagyjából elpusztíthatatlannak tűnik a masszivításával. Én azért inkább Glock-adapterrel és hosszabb tárakkal preferálnám.

 

Köszönjük a tesztfegyvert a Magnum Vadászboltoknak!

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.